Кога ни е необходим болничен и за какъв срок може да го получим?
Автор: Екип Varna24.bg 21:46 / 09.12.2022Коментари ()8988
©
Рано или късно на всеки работещ му се налага да си вземе болничен. Какво трябва да знаем за него:

Болничният лист се издава в деня, в който се установи временна неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на временната неработоспособност е по-късна от датата на издаването му, т.е. не се допуска предварително издаване на болничен лист. 

Важно е да се отбележи, че болничен лист за минало време без предварителен преглед на болния не се издава. Изключение се допуска най-много до два дни в случаи на тежки остри или изострени хронични заболявания, когато при прегледа обективната находка, отразяваща естеството и стадия на даденото заболяване, доказва, че лицето е боледувало и е било в състояние на временна неработоспособност, но прегледът не е могъл да бъде извършен.

 

Лекар/зъболекар – може да издаде един болничен лист за максимален срок от 14 непрекъснати календарни дни, или няколко болнични листове, но за не повече от 40 дни с прекъсване в една календарна година. Зъболекар може да ви издаде болничен лист само за заболявания от неговата компетенция. Център за спешна помощ – за срок дп 3 календарни дни. 

Ако и след тези 14 дни продължавате да не сте работоспособен, трябва да се обърна към комисия. Тя може да ви разреши непрекъснат отпуск за срок до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. 

Болният не може да откаже болничен лист. Ако лекуващият лекар или лекарската комисия са констатирали състояние на неработоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно се изпраща на работодателя, където работи осигуреният.

Първите 3 работни дни от болничния се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение за месец, по време на който  е настъпила неработоспособността.

След трите дни, плащането за болничния вече е от НОИ и също е процент от брутната заплата на болния, като за общо заболяване получавате 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение, а при трудова злополука и професионална болест – 90%. 

Например, ако лекарят Ви е изписал 5 дни домашно лечение, а брутната Ви заплата е 1000 лева на месец, дневната Ви заплата за месец с 21 работни дни е 47,6 лева. За първите 3 работни дни болнични ще получите от работодателя 33,3 лева на ден или общо 99,9 лева. За следващите 2 работни дни обезщетението се поема от НОИ, който трябва да Ви изплати 76,2 лева.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Koga-ni-e-neobhodim-bolnichen-i-za-kakuv-srok-mozhe-da-go-poluchim-1491746
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.