Изготвят проект за възстановяване на разрушената дамба в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 10:55 / 16.03.2010Коментари ()879
© Impact Press Group
До две седмици трябва да бъде изготвен проект за възстановяване на дамбата, свързваща Балчик и Албена, съобщи кметът на крайморския град Николай Ангелов. Огромните приливни вълни от миналата седмица освен, че разрушиха рибарски лодки на пристана, крайбрежни заведения в курортното село Кранево, наводниха хотели там и в Албена, нанесоха щети и на дамбата.

Тя свързва Белия град с курортния комплекс "Албена" и е прекрасно съоръжение, което се ползва от пешеходци и велосипедисти не само през летния сезон, но и в празнични и почивни дни. Множество местни жители, варненци и добруджанци предпочитат за разходка именно дамбата покрай морето. Тя обаче миналата седмица бе зарита на места с огромни камъни и пясък. В района на една от популярните дискотеки има и пропадане.

Скъсаната част по дамбата е около 10 м. Към момента всички наноси, довлечени от приливните вълни, са изчистени, а районът на пропадането е аварийно обозначен, за да няма инциденти с преминаващи, каза Ангелов. Вчера е заседавала комисия с представители от "Геозащита" - Варна и освен болезнения въпрос със свлачищата е дискутиран и този с възстановяването на дамбата. Вероятно ремонтите ще струват между 5 и 10 хиляди лева, но все още е рано да се назове категорична цифра, уточни Николай Ангелов.

Ремонтът на дамбата ще включва доставка на нови камъни, които да укрепват брега. Всеки един от тези камъни ще е с тегло 1 тон. Ще бъдат доставени от близка каменоломна и също е от значение подредбата на камъните, за да предпазват ефективно брега от стихията на морето.

След това предстои запълване на пропадналата част и полагане на бетонова настилка. Две активизирали се свлачища също чакат решение за укрепване на брега. Едното е зад хотел "Здравец" в Албена, където преминава път. Другото е по ул. "Георги Бенковски" и заради него главна улица в града е затворена. Отново миналата седмица морските вълни отнесоха напълно дървен мост, който свързва Албена с Кранево и минава над река "Батовска".

Съоръжението е строени със средства от ЕС и през миналия туристически сезон се позлваше активно от пешеходци и велосипедисти и радваше с красивия си дизайн. Засега обаче няма решение за бъдещето на това съоръжение, дали ще бъде възстановено, с какви пари и кога, каза Николай Ангелов. По-належащо е решението на проблема с активизиралите се свлачища и дамбата, заключи той.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Izgotvyat-proekt-za-vuzstanovyavane-na-razrushenata-damba-v-Balchik-149255
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.