Спагетите поскъпнаха с 40% за ужас на всички италианци | ||||||
| ||||||
Ръстът на цените на пшеницата прави пастата все по-недостъпна и принуждава производители и потребители да бъдат все по-адаптивни. За Алесио – шеф-готвач в популярен ресторант в Ница, предимството е, че предлага автентична италианска паста, която купува на по-ниски цени от родината си, а продава в далеч по-скъпата Франция. "Вярно е, че цената на пастата скочи с цели 40% през последните месеци, но конкретно за нас, това не дава отражение върху крайната цена на ястията, които предлагаме. Нашата паста идва от малки занаятчии от Неапол или Сицилия, където е доста по-евтино. За тях е по-трудно в момента. Ние може да вдигнем цените, ако поскъпне някой по-специален продукт – като даден вид риба, морски дарове или меса. И увеличението ще е с 1-2 евро, но не повече", казва шеф-готвачът. Менюто в неговия ресторант се изработва ежедневно и рядко ще откриете ястие, което се повтаря. Изборът се прави спрямо сезонните продукти, а клиентите знаят, че компромис с качеството не се допуска. "В нашия ресторант готвим само с пресни продукти, които идват директно от Италия. Златното ни правило в кухнята е, че не изхвърляме нищо. Успяваме да продадем всичко и дори да ни остане храна, адаптираме така менюто, че да я използваме. Това е отговорът ни спрямо кризата – предлагаме ястия от качествени продукти, но на доста по-ниски цени, в сравнение с останалите ресторанти в района", допълва Алесио. |