Варненски ученици на национален преглед "Енергетика и математическо моделиране"
Автор: Екип Varna24.bg 11:35 / 22.03.2010Коментари ()684
Представители на МГ „Д-р Петър Берон" - Варна, ще участват със свои презентации във финалния кръг на националния преглед „Енергетика и математическо моделиране" на 25 март в дома на техниката „Джон Атанасов" в Ямбол. Те, заедно с още 7 отбора от прафоесионални технически гимназии у нас, ще мерят сили в иновационни методи за енергийна ефективност, приложение на технологии при природния газ и математически модели във всекидневието, съобщиха от дирекция „Публични комуникации" на „Овергаз".

За първенците в надпреварата се осигурява участие в международното състезание „Математика и проектиране", което за трета поредна година ще се проведе в Москва. На останалите финалисти ще бъде дадена възможност за летен стаж в Професионалната академия на „Овергаз".

Националният преглед има за цел да научи младите математици и енергетици как да изразяват ясно идеите си, да работят ефективно в екип и да се приобщават към философията за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Организира се от „Овергаз" съвместно с фондация „Млада България" и Института по математика и информатика на БАН и в партньорство с Министерството на образованието.
Прегледът за млади изследователи стартира през 2007 година, в него са взели участие общо 127 отбора от 28 училища. Състезанието е част от проект „Професионално образование" на „Овергаз Инк." АД, с който в средата на февруари 2010 година компанията спечели голямата награда за „Инвеститор в знанието" на Българския форум на бизнес лидерите.
Над 150 кандидатури са постъпили вече за Професионалната академия на „Овергаз", която стартира на 1 юли. За поредния летен стаж в най-голямата частна газоразпределителна компания са заявили интерес ученици от горните класове по специалността „Газова техника" и студенти от български и чуждестранни университети. Програмите за обучение са индивидуални според предпочитанията и амбициите на младежите. Всички стажове са платени, а участниците имат лични наставници и кариерни консултанти.

Крайният срок за подаване на документи за стаж в „Овергаз" е 30 април. Повече информация, както и формуляр за кандидатстване, могат да се намерят на сайта на компанията.
Стажантското училище е един от основните източници на кадри за „Овергаз". В трите досегашни издания участие взеха над 260 младежи от цялата страна, като 60 от тях са приети на работа в дружеството след завършване на обучението си. В момента в най-голямата българска частна газоразпределителна компания работят 1700 души на средна възраст малко над 33 години.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-uchenici-na-nacionalen-pregled-Energetika-i-matematichesko-modelirane-150693
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.