Кампания насърчава положителния имидж на ромите
Автор: Екип Varna24.bg 09:59 / 26.03.2010Коментари ()807
© Varna24.bg
В началото на месец март стартираха дейностите по „Международна кампания за уважаване на гражданството на всички в едно общество - Типични роми...?" на ERGO NETWORК (мрежа на европейските ромски организации от местно ниво). Кампанията адресира стигматиизирането и стереотипите като основни причини за социалното изключване на ромите, същевременно повишава осведомеността за активно гражданство на всички в едно общество. Базирана на философията за овластяване и мобилизиране на местно ниво, тази кампания цели да насърчи положителния имидж на ромите и да засили гласа им, за да се изправят срешу дискриминацията и стигматизирането.

Тази европейска кампания се провежда в Албания, България, Македония, Румъния и Молдова между ноември 2009 г. и април 2010 г.

В Район Аспарухово дейностите в кампанията ще се реализират от Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата с председател Николай Николов, в сътрудничество с районната администрация, читалище „Просвета" и здравния медиатор на района. Кампанията ще протече на два етапа:

26 март 2010 гд. от 14,00 до 16,30 ч. пред читалище „Просвета" - кв. Аспарухово - акция за безплатно измерване на кръвното налягане и раздаване на цветя. Целта на акцията е да се създаде положителен стереотип в българското общество за ромите, а именно, че са милосърдни и кавалери.

29 март 2010 г. от 15,00 до 16,30 ч. м Младежки дом, ет. 2, зала 12 - дискусия на тема „Модерните предрасъдъци в съвременното гражданско общество и процесът на ромското включване в България". Ще бъдат презентирани резултатите от организирания от ERGO NETWORК конкурс „Най-предразположен кмет към ромите", тази година спечелен от кмета на Община Каварна.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kampaniya-nasurchava-polozhitelniya-imidzh-na-romite-151898
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.