Лекарите излизат на протест на 7 април
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 28.03.2010Коментари ()735
© Varna24.bg
Да се премахне административното определяне на размера на заплатите в лечебните заведения-търговски дружества. Това бе решено на извънредния събор на Българския лекарски съюз, съобщиха от организацията. На събора беше решено да се организират предупредителни протестни действия на 7 април под наслов "Ден на здраве - ден на протест".

БЛС не приема въвеждането на задължителна здравна карта. Взето е решение, с което се иска денационализиране на НЗОК с прозрачно управление на трипартитен принцип (организации на работодатели, профсъюзни организации и пациенти). Отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет и гарантиране на неговата цялост и неприкосновеност, както и държавата да изплаща задълженията си към бюджета на НЗОК, са също част от исканията, подкрепени от делегатите.

Друго решение на събора е да се настоява за премахване на делегираните бюджети в болничната и лимитите в извънболничната и болничната помощ, с въвеждане на ясни и точниправила за регулация на медицинските дейности, отговарящи на медицинската целесъобразност.

Своевременно и в пълен обем разплащане от НЗОК на изпълнителите на медицинска помощ и безусловно спазване на НРД-2010 искат от БЛС. Лекарите настояват за ясни и конкретни, съгласувани с БЛС и обществото, стъпки и правила за реформата в здравеопазването, конкретен план за финансиране и ускорена специализация на лекарите, допълнително отпускане на места за специализация.

От БЛС настояват и незабавно да бъдат възстановени средствата на НЗОК за ноември, заедно с резерва в бюджета й за 2009 година. Друго решение на събора е договаряне на анекс към НРД-2010, съобразен с промени в нормативната база.

Източник: Ekipnews



https://www.varna24.bg/novini/varna/Lekarite-izlizat-na-protest-na-7-april-152344
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.