Стачкуващите бездомници си купили коли
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 30.03.2010Коментари ()1036
© Impact Press Group
Четирима от настанените в дома за временно настаняване „Д-р Анастасия Железкова" са си купили леки автомобили. Освен това общежитието се ползва на хотелски начала, като сметките за ток са в размер на хиляди левове. Това разкри кметът на Варна Кирил Йорданов по повод обявената преди дни гладна стачка на три семейства, настанени в дома. До 31 март бездомниците трябва да напуснат сградата, която ще бъде затворена за ремонт.

В момента в Социално-учебно професионално заведение „Д-р Анастасия Железкова" живеят 81 души, като 43 от тях са настанени през зимата заради студа. Едва десетина от настанените в дома ще останат там до лятото, тъй като са в тежко положение, сочи доклад на общински служители до кмета.

Общежитието се ползва на хотелски начала. Месечните сметки за ток, които Общината плаща, са в размер на над 19 000 лева, при нормална консумация на комплекса от 12 000 лева, сочи още докладът. Сред настанените е 12-членно семейство, от които едва трима пребивавали реално в общежитието. Останалите живеели другаде, но отказвали да предоставят обратно ключовете за стаите. Някои от обитателите работели в чужбина, а други, сред които и обявилите гладна стачка, са си купили коли на старо - Фолксваген Голф, Форд Орион, Сеат Ибиза и Лада. Руското возило било обявено за служебно от иначе безработен мъж.

По Закона за социално подпомагане настанените бездомници имат право да пребивават в общежитието до 6 месеца, като Общината поема всички разходи за ток и вода. На някои дори се осигурява безплатна храна. Някои от настанените в дома са там от години. Сред настанените бездомници са такива, обитавали съборени общински жилища. Заради ремонта на тях ще им се търси място в други социални домове или жилища по райони, обясни шефът на общинската социална дирекция д-р Здравко Марков.

Общината трябва да разполага със свободен сграден фонд за настаняване на хора при бедствени ситуации. Така шефът на социалната дирекция обясни временното настаняване на бездомниците. По думите на д-р Марков по-възрастните отказвали да влязат в старчески дом, за да не дават 70 на сто от пенсията си. Десетина пък били „гастрольори" - с адресна регистрация в друг град.

Ремонтите в социалното заведение започват през юни като ще продължат до края на есента. За основна реконструкция на сградата, саниране и газификация ще бъдат вложени около 4,5 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие".

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 5
01.04.2010 »
31.03.2010 »
26.03.2010 »
26.03.2010 »
23.03.2010 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Stachkuvashtite-bezdomnici-si-kupili-koli-152874
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.