Безработицата във Варна скочила двойно за година
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 01.04.2010Коментари ()2105
© Varna24.bg
Двоен скок на безработицата само в рамките на една година показва статистиката в област Варна. Без работа са останали 7070 души, посочи шефът на Регионалната служба по заетостта в морската столица Пламен Начков. „Половината от останалите без трудова реализация са от Варна, като безработицата в града стигна 5,65% и бележи ръст за един месец с 0,22 пункта. Въпреки това през март очакваме вече процесът да бъде удържан", каза Начков. Основание за тези думи му дава раздвижването на пазара на труда. Очакванията на специалистите са за положителна промяна в близките двадесетина дни в сферата на туризма, където назначенията вече са тръгнали, а обявените до момента работни места са над 500. Оживление се очаква и в сферата на услугите и търговията. „Част от хотелите имат сключени договори за втората половина на юни, но други започват да работят още от април", добави Начков.

Само в рамките на два месеца експертите от Инспекцията по труда във Варна провериха газ и метанстанции в областта. „3 са метанстанциите, в които не са констатирани сериозни нарушения, затова са издадени само предписания. Но заради различни нарушения са съставени 99 акта на работещите 82 газстанции в областта", каза шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Експертите не засекли сериозни гафове, липсата на сигнализация за специалното предназначение на обекта било най-често срещаното нарушение. В някои от работещите преди 2005 г. газколонки най-често нямало газови анализатори, които били задължителен атрибут. 203 нарушения и 19 акта са наложени на проверените 32 технически пункта за прегледи на автомобили.

Само за седмици 3 деца на възраст до 8-9 години са станали жертви на сексуален тормоз, казаха от социалната дирекция. Едното от тях е момченце, посегателството и над трите е станало в семейна среда. За 1 г. в отдела за закрила на детето са подадени 101 сигнала за упражнено насилие над деца.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Bezraboticata-vuv-Varna-skochila-dvoino-za-godina-153357
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.