Еко-осветление на SHARP пести електроенергия
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 06.04.2010Коментари ()13323
© Varna24.bg
"Два пъти по-ниски разходи за електроенергия и над пет пъти по-ниски разходи за поддръжка може да плаща Община Варна за улично осветление". Това заявиха от "Интерсервиз Узунови" АД, официалния представител на SHARP за България. Те отбелязат, че новата революционна технология на SHARP вече осветява две точки в морската столица и предизвиква удивлението на варненци. Експериментално монтираните LED /светодиодни/ лампи в началото на магистралата към летището и пред Хотел „Димят" на панорамното шосе към „Златни пясъци" демонстрират два пъти по-ярка светлина от използваните досега натриеви лампи.

Изразходват 50% по-малко електроенергия, светят с бяла наситена свeтлина и нощем всичко е в естествените си цветове. "Неоспоримо предимство e 10 пъти по-дългият живот на лампите, което гарантира 15 години работа без поддръжка", категорични са от фирмата. В момента годишните разходи за улично осветление във Варна надхвърлят 3,5 млн. лева, от които една четвърт са за изразходваната електроенергия, а останалите - за поддръжка на системата. "Това е значителна сума, особено в условията на криза, а и досега използваните натриеви лампи са пред забрана в рамките на целия Европейския съюз", отбелязат те.

По предварителни изчисления на екипа на „Интерсервиз Узунови" АД, като официален вносител на SHARP, въвеждането на LED лампи само на една четвърт от наличните към момента над 27 хил. осветителни тела, ще пести на варненските данъкоплатци повече от 1.2 милиона лева годишно. При това се предлага изключително изгодна за Общината финансова схема на плащане, предвиждаща минимална първоначална вноска и последващо разсрочено изплащане само от реално направените икономии от електроенергия и поддръжка. И още нещо изключително важно - LED лампите са единствените, позволяващи да се направи следващата голяма крачка в пестенето на електроенергия и запазването на екологичното равновесие - използването на слънчевата и вятърната енергия в уличното осветление.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Eko-osvetlenie-na-SHARP-pesti-elektroenergiya-154153
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.