Здравните работници във Варненска област протестират символично
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 07.04.2010Коментари ()579
© Varna24.bg
Със сини ленти ще работят в Деня на здравето семейни лекари, доктори от болниците, от лаборатории и други здравни заведения във Варненска областта. Това съобщи  д-р Светлин Митев, председател на районната колегия на Българския лекарски съюз във Варна и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Така те ще се включат в националния протест на лекарите. За разлика от колегите си в страната варненските здравни работници няма да предприемат ефективни стачни действия и по време на протестите няма да напускат работните си места. Целта на символичния протест е да се отправи послание към управляващите за трайно решаване на проблемите в системата.

Ефективни стачни действия няма да има засега и в АГ болница, въпреки, че специалистите останаха без заплати по великденските празници. Те също ще протестират символично. Според д-р Светлин Митев в системата на здравеопазването съществуват сериозни проблеми, не се спазват и конкретни разпоредби.

„Да вземем за пример една болница - не са преведени парите за февруари, даден е само остатък за януари и отново няма да се плати на доставчиците, няма да се дадат и пълните заплати на медицинските специалисти в болниците и всичко се забърква в много неприятна посока", каза д-р Светлин Митев и добави, че когато едно лечебно заведение е поставено в такива условия, може да падне и качеството на обслужване.

Д-р Митев коментира, че икономиката на страната е слаба, затова парите за здраве са в консолидирания бюджет и с тях се запушват пробойни и се запазват макропараметри. Според него, обаче, трябва да има ред както на организиране на здравноосигурителния модел, така и по логичен начин на изразходването на средствата, но това да не се прави в ход и на парче, а да се обмисли подробно и задълбочено от всички. „Проблемите тръгват от лошите съветници, от неправилните интерпретации и от неточни факти", завърши д-р Митев.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Zdravnite-rabotnici-vuv-Varnenska-oblast-protestirat-simvolichno-154359
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.