Инвалид осъди общината, паяк вдигнал автомобила му от позволено място
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 07.04.2010Коментари ()60655
© Varna24.bg
Инвалид осъди община Варна заради репатриран от „паяк" автомобил. Това стана, след като Варненският административен съд уважи жалбата на варненец със зрителни увреждания, заведена срещу дирекция „Осигуряване и опазване на обществения ред" към община Варна. Мъжът се жалвал, че неправомерно му е била наложена принудителна административна мярка „Преместване на пътно превозно средство". „Паякът" вдигнал автомобила му от бул. „Владислав Варненчик" до Районния съд в града, въпреки че той е бил снабден с инвалиден стикер. Варненецът е инвалид първа група-напълно сляп, като се придвижва с автомобил, чрез чужда помощ. Според жалбата на потърпевшия съставеният му акт за нарушение е в противоречие с разпоредбите на Закона за движение по пътищата. В крайна сметка съдът се съобразил с жалбата на потърпевшия, като осъди общината да плати на жалбоподателя 80 лв. за нанесени неимуществени вреди и да възстанови на лицето сумата от 31 лв., с които той е глобен. Община Варна трябва да заплати и разноските по делото от 70 лв.

Местната администрация е издала 904 стикера за коли на инвалиди от началото на годината, съобщиха от общината. Лепенките позволяват безплатно влизане на хората с увреждания на паркингите на болничните заведения, както и безпрепятствено ползване на общинските паркоместа. Стикерът обаче не гарантира място за всеки, който разполага с него, уточниха от администрацията. Оттам допълниха, че за да се сдобият с лепенка инвалидите трябва да подадат в общината молба по образец и копия от лична карта и решение на Трудово експертна лекарска комисия (ТЕЛК).

5236 са издадените до момента от Дирекцията за социално подпомагане във Варна безплатни годишни винетки за автомобилите на хора с увреждания от Варна и Аксаково. Най-големият наплив за подаването им е бил през декември, когато са приети 2029 комплекта с документи, и януари, когато са подадени още 2210 молби, съобщи шефът на отдела за социално подпомагане Силвия Наумова. Молби за безплатни винетки все още се приемат и се отчитат два пъти в месеца. Това, че са едногодишни, кара хората да си подават документите още в началото на периода. Валидността на издадените сега е до края на януари 2011 г.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Invalid-osudi-obshtinata-payak-vdignal-avtomobila-mu-ot-pozvoleno-myasto-154383
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.