Общинари порязаха ромско читалище и сдружение за приятелство с Русия
Автор: Екип Varna24.bg 15:13 / 09.04.2010Коментари ()554
© Varna24.bg
Искането на ромското читалище „Явин" безвъзмездно да ползва сградата на ул. „Хъшове" №2 за срок от 10 години не беше прието на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство". Секретарят на читалището Николай Николов обясни пред общинарите, че то е създадено през 2004 г. Освен с образователна и културна дейност се занимава с консултиране и квалификация на ромите, както и с разрешаване на жилищните им проблеми. По думите на Николов от читалището се ангажират за своя сметка да ремонтират и поддържат предоставените им помещения. Той посочи, че за тази цел ще получат подкрепа от холандска организация.

Общинските съветници обаче не приеха от раз искането на ромите. Те решиха да върнат преписката в дирекцията по култура, като изискаха от ръководството на читалището да представи доказвателства за финансовата обезпеченост на ремонта.

Общинарите нe одобриха и искане на „Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД". От сдружението настояват да продължат да ползват под наем сградата на ул. „Ген. Скобелев" №56, също за срок от 10 години. По техни данни сградата е със застроена площ от 64 кв.м. Орлин Симеонов от ГЕРБ остро възрази, като посочи, че не става дума за 64 кв.м, а за 134 кв. м. По думите му от сдружението плащали 3,17 лв. наем за квадратен метър. В крайна сметка беше решено преписката да бъде върната в дирекция „Общинска собственост", за да се уточни каква е квадратурата, колко е наемът и пр.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinari-poryazaha-romsko-chitalishte-i-sdruzhenie-za-priyatelstvo-s-Rusiya-155049
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.