Кои хора миришат на печени ябълки и кои на развалени яйца? | ||||||
| ||||||
Неронов обясни, че интензитетът на телесните миризми е правопропорционален на тежестта на заболяването. Също така, интензивността на миризмата зависи от това как човек се грижи за тялото. "Хората с диабет миришат на ацетон, със заболяване на храносмилателната система, човек мирише на развалени яйца“, коментира лекарят. "Тези, които страдат от заболявания на пикочната система, миришат на амоняк, а тези с чернодробни заболявания миришат на печени ябълки“. Според Неронов специфичната телесна миризма може да се обясни с наличието на определени микроорганизми и работата на кожните жлези. "Ако патогенът навлезе в тялото, той нарушава баланса на бактериите. В същото време наборът от съединения, отговорни за нормалната телесна миризма, също се променя. Имунната система реагира по определен начин на тези процеси, което се отразява и на това как човек мирише “, обясни гастроентерологът. Кожата е отделителен орган и при необходимост поема част от бъбречната функция, каза още той. Болестта може да засегне миризмата не само на болен човек, но и на хората в неговата среда. "Ако живеете със заразен човек, тялото ви също може да излъчва неприятна миризма, характерна за болестта“, заключи лекарят./Zdrave.to |