Стартира кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции
Автор: Екип Varna24.bg 17:48 / 22.04.2010Коментари ()738
©
D2 са музикални посланици на кампанията
На 21 април 2010 година стартира Националната информационна кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se (Ти избираш) на пресконференция с участието на Евгения Адърска - Председател на АПОЗ и приятели, Станислав Додов - представител на младежката организация Y-Peer, група D-2 - музикални посланици на кампанията, д-р Желязко Арабаджиев, Асоциация „Млад онколог" и Милен Чавров, Фондация „Надежда срещу СПИН" и Фондация „И". Кампанията работи на принципа "от млади за млади" в отговор на нуждата от повече информация по актуални здравни проблеми. Организаторите насочват вниманието към повишаване на здравната култура и личната отговорност, говорят за значението на профилактиката и ранната диагностика. Информационната кампания ще се проведе в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна с подкрепата на MSD.

Ракът на маточната шийка е на второ място като причина за смъртност при жените. Всяка година 1000 българки се заразяват с HPV, а от тях 400 умират. Най-голяма е групата на младите жени на възраст около 23 години. В България към 15.11.2009 г. официално са регистрирани общо 1071 ХИВ-позитивни. През 2008 г. с методическата помощ на UNAIDS е направена оценка на разпространението на ХИВ и резултатите показват вероятен брой на инфектираните с ХИВ в България - около 4 хиляди души.

„Кампанията e успешна заради това, че работи на две паралелни нива: масова полулярност чрез D-2 и личният контакт и споделяне по време на обучителните сесии в училищата.", каза Станислав Додов, координатор на Y-Peer България.

„За мен възможността да участваме в този проект е наистина вдъхновяваща - така се възобновява позабравения диалог с младите, на които дължим много", сподели Евгения Адърска, Председател на АПОЗ и приятели.

Националната информационна кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se не е затворена в строга информационна рамка, а комбинира „сериозния подход" с провокиращата "лайфстайл" комуникация. По време на кампанията ще се случат интересни за младите хора в България неща: конкурс за сценарий за комикс по темата; конкурс за идея за филм, както и провеждане на интерактивни информационни сесии U Ch00se в училища в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна с участието на Y-Peer, Млад онколог, и Надежда срещу СПИН. Музикални посланици и автори на песента U Ch00se, посветена на кампанията, са D-2. Varna24.bg е медиен партньор на кампанията.

Различното в U Ch00se е предстоящото изграждане на младежка организация, която ще продължи да развива дейностите по проекта дългосрочно. Всичко за кампанията можете да научите на сайта uchoose.bg.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Startira-kampaniya-za-profilaktika-na-seksualno-predavani-infekcii-158158
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.