Първият детски музикален фестивал „Розовият лъв” се открива днес във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:17 / 24.04.2010Коментари ()1270
В зала № 20 на Двореца на културата и спорта във Варна днес и утре ще се проведе Първият детски музикален фестивал „Розовият лъв". Записани за участие са деца и учители от цяла България. Те се изявяват в категориите: певци, инструменталисти и автори на песни с детска тематика.

Основна цел на фестивала е децата да пеят детски песни, сътворени от български композитори. Регламентът изисква едната от песните да бъде от учебното съдържание в училище. В българското училище се изучават много песни, близки до света на детето. Някои от тях са вечните незабравими песни, познати на бащи и дядовци, а други са съвременни, със чудесни аранжименти, направени според всички изисквания на съвременната техника и тенденции в развитието на музиката. Те се пеят с удоволствие от децата в клас, а защо да не прозвучат и от сцената.

Изпълнителите са разделени в две възрастови групи: 4 - 7 години и 8 - 11 години. По регламент се изисква те да представят две детски песни, като едната е от учебните програми по музика в детската градина и училище. Целта е децата да пеят детски песни, а не, както все по-често се случва те да се представят с песните на известни певци и да печелят имитирайки големите. В това няма нищо лошо, но точно детството е времето, когато децата трябва да пеят детските песни. Та нали те са написани за тях, адресирани са към тях като публика и отразяват техния свят като тематика. В съвременото изкуство има много добри, запомнящи се и атрактивни детски песни. Нека да си припомним автори като Борис Карадимчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, Георги Джилянов и др, които пишат за децата песни със съвременно звучене и аранжимент. Много от тези български песни са влезли в учебните програми и се пеят с удоволствие от децата.

Тази насоченост на фестивала към представянето на детската песен постави и ограничението изпълнителите да са но възраст до 11 години. Като отделна категория са дуетите между дете и възрастен член на неговото семейство (майка, баща, баба, дядо, брат или сестра навършили 18 години).

Втората линия на „Розовият лъв" е изпълнителското детско изкуство. Много от децата изучават свирене на музикален инструмент в детските школи по изкуствата и в училищата по изкуствата. Но конкурсите, които се правят за изпълнителите са предимно от 20 годишна възраст и имат строго академичен характер. Тези, които изучават свиренето на музикален инструмент като хоби или по-сериозно, но са по-малки почти няма къде да проявят своите постижения, да се изявят и за получат признание. Ние даваме възможност и на най-малките, тези, които правят своите първи стъпки в овладяването на музикалното изкуство да покажат какво са постигнали и да се преборят за първите места.

Важен момент във фестивала е представянето на нови и запомнящи се авторски песни на детска тематика. Могат да представят свои песни деца-автори, а също така и учители-автори. Песните трябва отново да са с детска тематика и да отразяват завладяващия свят на детето, неговите чувства и идеи.

Откриването на фестивала и началото на конкурса е днес в 10.00 часа, а Гала-концерта на лауреатите е утре от 13.00 часа.

Източник: dnesplus.com



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Purviyat-detski-muzikalen-festival-Rozoviyat-luv-se-otkriva-dnes-vuv-Varna-158475
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.