Потвърдиха ареста на трима, задържани с амфетамини в шуменско село
Автор: Екип Varna24.bg 12:45 / 27.04.2010Коментари ()588
© Varna24.bg
Тримата бургазлии, задържани с амфетамини и кокаин при спецакция на полицията в шуменското с. Ивански ще продължат да пребивават в ареста, след като днес състав на Апелативния съд във Варна потвърди мерките им за неотклонение „задържане под стража", определени от Окръжния съд в Шумен.

Пресслужбата на съда припомня, че на 14 април тази година първоинстанционният съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо бургазлиите Димитър Желязков, Милко Иванов и Иван Радев, както и спрямо Марин Петков от Шумен. Групата била задържана дни преди това в заведението на Петков в с.Ивански и то в момент, когато са разфасовали амфетамини и кокаин. Марин и Милко се опитали дори да скрият дрогата в аспиратора на кухнята в заведението. Именно там било открито ловно оръжие и патрони за него. От всеки един от задържаните полицаите иззели и различно количество кокаин и амфетамини. И четиримата са обвиняеми по досъдебно производство, което е започнало месец и половина преди задържането им срещу неизвестен извършител. 28 годишният Желязков и 38 годишният му съгражданин Иванов имат повдигнати по две обвинения - за участие в организирана престъпна група заедно с Петков, създадена за държане и разпространение на наркотични вещества, както и за притежанието на амфетамини и на кокаин. 26 годишният Иван Радев е разследван на този етап само за притежанието на около 100 грама кокаин. Той е направил пълни самопризнания и е готов да съдейства на разследването.

За да потвърди законосъобразността на мерките за неотклонение на всеки един от тримата бургазлии, днес Апелативният съд се запозна както с материалите, събрани в хода на досъдебното производство, в това число и със СРС, така и с аргументите на Шуменския окръжен съд. Въззивната инстанция споделя изводите на първоинстанционния съд, свързани с наличието на обосновано предположение, че всеки един от тримата обвиняеми е съпричастен към престъпните деяния, за които се разследва. Престъпленията са тежки по смисъла на закона и водят и този съдебна инстанция до извода, че ако са на свобода Желязков, Иванов и Радев може да се укрият или да извършат други престъпления. Основание за такова заключение съдът намира и в съдебните биографии на тримата съграждани. Всеки един от тях е осъждан за различни престъпления, в това число за участие в престъпни групи, както и за разпространение на наркотици и грабеж И за втората съдебна инстанция е ясно, че в хода на разследването ще се изясни ролята и мястото на всеки един от уличените в престъпната схема. Ето защо Варненският апелативен съд остави без уважение жалбите на защитниците на тримата бургазлии и потвърди определенията на Шуменския окръжен съд, с които Желязков, Иванов и Радев са „задържани под стража". Шуменецът Марин Петков днес не обжалва ареста си.

Определенията на Апелативния съд във Варна не подлежат на обжалване.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Potvurdiha-aresta-na-trima-zadurzhani-s-amfetamini-v-shumensko-selo-159101
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.