Имотният пазар се раздвижва
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 02.05.2010Коментари ()850
© Varna24.bg
Сериозно нараства броят на отпусканите кредити през последните 3 месеца в сравнение със същия период на предходната година, отчитат банковите експерти. На клиентите се предлагат все по-изгодни условия за отпускане на кредит, като поевтиняват най-вече заемите за жилища.

"Средните нива за месец март при банките за цена на заема или среден годишен разход - такса плюс лихви - е 9,6% при ипотечните кредити отпускани в евро и 11,02% в лева. Има тенденция на намаляване на лихвите вече 6-7 месеца", смята финансовят анализатор Иван Стойков.

Тези сигнали обаче не трябва да се разчитат по еднозначен начин, банките имат много разходи, лоши кредити и нивата едва ли ще падат по-ниско от нивата в момента - да не се възлагат големи надежди за евтино и бързо кредитиране, банките сега ще бъдат много по-внимателни, е мнението на Любомир Пунчев - директор на дирекция „Банкиране на дребно" в "Уникредит Булбанк".

Понижаването на цените на отпусканите потребителски кредити е по-малко осезаемо, защото са по-рискови, а очакванията са безработицата да расте.

Тези оферти, които се тиражират и рекламират - нека да не се заблуждават клиентите - те са за възможно най-добрите условия на договаряне на заем - стабилни приходи... С прости думи казано ние понижихме лихвите на депозитите, понижаваме и на кредитите, заемите, които сме отпуснали през 2007-2008 година не са намалени, просто ресурсът, с който те са били отпускани е много скъп, твърди Любомир Пунчев.

Финансовите и банковите експерти се обединяват около мнението, че пазарът на недвижими имоти определено се раздвижва и моментът е удачен за закупуване на жилище от хора с постоянни доходи.

Много строителни фирми и и фирми за недвижими имоти понижават цените, защото имат нужда от кеш за покриване на натрупани разходи и погасяване на кредити, отчитат специалистите.

Агенциите за недвижими имоти отчитат повишен интерес от страна на купувачите, реализираните сделки обаче все още са малко в сравнение с периода преди кризата.

Източник: Ekipnews



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Imotniyat-pazar-se-razdvizhva-160246
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.