Тръгва международна инициатива за опазване на морските фарове
Автор: Екип Varna24.bg 17:03 / 02.05.2010Коментари ()1113
©
От Поморие тръгва инициативата за създаване на международно общество на пазачите на морските фарове в Черно, Азовско и Каспийско море. Учредителното събрание ще се проведе при фара на нос Емине на 20 август 2010 - Международния ден на фаровете. Към идеята до момента са се присъединили 51 държави и 450 морски фара. Това стана ясно на 30 април по време на среща, която се проведе в Поморие. Тя беше по покана на кметовете на общината-домакин инж. Петър Златанов и на Бяла Атанас Трендафилов. В нея взеха участие областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров, Даниела Петрова - председател на комисията по култура в НС, представители на МТКЦ „Геопан" и ръководството на ИК „Черноморски фар". Специален гост на събитието беше г-жа Шантал Буске, културен съветник на посланика на Франция у нас.

Във встъпителното си слово при откриването на срещата инж. Златанов заяви: „Община Поморие подкрепя от самото начало националната инициатива за българските морски фарове. Днес ние приемаме меморандум на проект изработен от професионален екип. В древно Анхиало е имало античен фар, който е съществувал преди 2 000 години. Знаете, че името на града ни не е свързано само с неговата светлината. Поморие в последните години все по-сериозно се утвърждава като културен туристически център. Именно за това ние подкрепяме и ще подкрепяме всички инициативи, даващи път за развитие в тази насока. Фокусирането на вниманието на обществото върху морските фарове е още една възможност да провокираме интереса на нашите гости. Всеки фар, светещ в морската шир развива фантазията на посетителите, около тях витае някаква мистика, има нещо тайнствено, нещо вълшебно. Това трябва да използваме ние, живеещите край бреговете на моретата и да гледаме на тях не само като на инженерни съоръжения, а най-вече като на културни обекти."

Участниците в срещата се обединиха и около становището, че в тези съоръжения, които вярно служат на хората може да се влее нов живот. Те да се превърнат в исторически, културни и туристически атракции. Да възпитават подрастващите в любов към морето, приключенията и неизвестното. Така както е било от хилядолетия. Тяхната непреходна светлина пронизва не само спокойните и бурни нощи в морето, тя свети и в бъдещето и заслужава вниманието на всички.

Първата стъпка в тази посока е вече направена с издаването на календар Български Черноморски фарове, който е в тираж 1000 броя и в него всеки месец е отбелязан с по един уникален фар от Черноморското ни крайбрежие.

Най-старият и достолепен фар на българския черноморски бряг е Шабленският. Близо два века, той гордо стои на морския бряг. И днес високата му 32 м. осмоъгълна кула излъчва светлина на всеки 25 сек. и се вижда на далечина 17 морски мили. Историята му датира от средата на 18 век. След кримската война френското дружество Michel et Collas сключва договор с Високата порта за строеж и експлоатация на светещи съоръжения, които да показват на плавателните съдове опасностите в морските дълбини. По българското Черноморие дружеството построява седем фара.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Trugva-mezhdunarodna-iniciativa-za-opazvane-na-morskite-farove-160318
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.