Чужди фирми се включват в III Майски фестивал на цветята
Автор: Екип Varna24.bg 17:01 / 03.05.2010Коментари ()824
© Varna24.bg
Около 20 фирми ще се включат в III Майски фестивал на цветята, обяви Милена Петрова организатор и координатор на Варненски свободен университет. Събитието се реализира съвместно КК "Св. Св. Константин и Елена" и частното висше учебно заведение. Фестивалът ще продължи 5 дни.

Различното тази година е, че изложенито се превръща в международно, допълни още Петрова. Ще има фирми участници от Халкидики, Истанбул, Варна, Пазарджишко, Шумен, Добрич. Посетителите на изложението ще имат възможност да закупят предлаганите продукти, информира още Петрова.

Една от основните цели на фестивала е чрез изложението да се популяризира българският опит в производството на цветя и декоративна растителност, проектиране и дизайн на паркове и градини, посочват организаторите.

В основната програма на Майския фестивал на цветята са включени студентски конкурс за най-добър ландшафтен проект и кръгла маса с основна тема "Европейски пари за паркоустрояване и озеленяване". Конкурсът е от голяма помощ за студентите, смята проф. Стефан Терзиев декан на катедрата по архитектура във ВСУ. Той допълни, че за участие в надпреварата са се записали всички български университети, които имат отношение към ландшафтната архитектура и обучението на студенти по архитектура. Записали са се още Университет по архитектура от Черна гора и Държавният университет в Белград. Вероятно ще участват и студенти от Румъния, каза още Терзиев.

Над 50 колектива са се включили в предварителните етапи за разработване на проект по една от четирите задачи, посочи още деканът. Той допълни, че реалзирането на проектите ще даде допълнителен стимул за работа на студентите и ще им помогне да обвържат знанията си с практика.

По отношение на кръглата маса, която ще се състои утре от 14 часа има заявено участие от 20 общини в региона, както и дирекция "Озеленяване". В дискусията ще се включат изложители и студенти от специалност архитектура към ВСУ и ландшафтна архитектура към Лесотехнически университет-София.

Фестивалът ще бъде съпроводен и от съпътстваща програма. Входът за всички мероприятия ще бъде свободен. На 6 май ще се състои голям Георгьовски фолклорен концерт с участието на самодейни състави и танцовия ансамбъл на ВСУ. На 7 май сутринта ще има демонстрации на техники в барманското и кулинарното изкуство, а по-късно ще се състои модно ревю на студенти от специалност "Мода, стайлинг и реклама" към ВСУ. На 8-ми май ще се проведе голям детски празник, в който ще вземат участие около 120 деца. Празникът ще бъде съпроводен с конкурс за рисунка на асфалт.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Chuzhdi-firmi-se-vklyuchvat-v-III-Maiski-festival-na-cvetyata-160563
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.