Художници пожелаха рекламата на общината
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 04.05.2010Коментари ()1669
© Varna24.bg
Да се сключи договор между общината и Сдружението на варненските художници за сътрудничество в областта на рекламата и визуалните изкуства, предлага организацията. Според нея трябва да бъде преустановена практиката за възлагане на рекламни задачи, свързани с културата и изкуствата, на определени фирми, като се организират конкурси за проект и изпълнение. Сдружението настоява и за откриването на нови общински арт салони. Добър вариант за разнообразяване на културния живот би било и организирането на общински пленери по живопис, графика, скулптура и други. Според местните художници наемите на предоставените им от общината ателиета трябва да бъдат нормализирани, а младите творци могат да бъдат стимулирани, като им се предоставят площи за работа. Крайно време е и да бъде решен въпросът със собствеността на Дома на художниците и писателите и натрупаните задължения от организациите към държавата, заявяват от сдружението.

То представя вижданията си в писмо, адресирано до комисията по култура към Общинския съвет. От него става ясно, че варненските художници са в изключително затруднено положение, а заради кризата са останали почти без постъпления от работата си. Трудностите им започнали след закриването на Центъра за съвременно изкуство на ул. „Княз Борис I". Дейността им била свита, а местата за изява - силно ограничени. Писмото на сдружението ще бъде представено на вниманието на зам.-кмета по образованието, културата и спорта Коста Базитов.

На подпомагане на общината обаче ще могат да разчитат организаторите на Панаира на занаятите. За провеждането на предстоящото му издание те ще получат 25 000 лева, като средствата ще бъдат отделени от бюджета за творчески проекти. Твърдо против подпомагането се обяви съветничката от „Атака" Евгения Александрова, която поиска въпросът да се реши, след като се обсъдят всички постъпили творчески проекти. Според Александрова отпускането на средствата се случва под натиск, а съветниците нарушават собствените си принципи.

Те се обединиха и около становището, че общината трябва да подпомогне реставрацията на Римските терми, които са заплашени от разрушаване. Искането от Регионалния исторически музей е за близо 70 000 лева. От културния институт очакват още

40 000 лева за ремонт на унищожената от пожар база на терариума. Стана ясно, че музеят така и не е получил средствата от застраховката, въпреки взето решение на местния парламент. Какви средства могат да бъдат заделени от общинския бюджет сега ще трябва да реши финансовата комисия.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Hudozhnici-pozhelaha-reklamata-na-obshtinata-160662
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.