Общинската болница на Балчик работи на загуба последните месеци
Автор: Екип Varna24.bg 17:50 / 04.05.2010Коментари ()548
© Varna24.bg
Финансовите резултати от дейността на общинската болница в Балчик от последните години са със загуби поради обективни причини, това посочва управителят на здравното заведение д-р Иво Войчев в отчета за 2009 г., който бе утвърден от местния парламент. Около 510 000 лв. са натрупаните загуби в края на миналата година.

Разходите на лечебното заведение за 2009 година възлизат на 2 млн. 308 хил.лв., като са с 200 хиляди лева повече от приходите. Най-голям дял в разходната част имат парите за възнаграждения - над 1 млн. лв. По време на обсъжданията стана ясно, че през 2009 година през балчишката болница са преминали около 12% повече болни спрямо предходната, а с над 15% повече са лекуваните по-клинични пътеки. Като цяло дейността за м.г. е по-интензивна, увеличен е броят на леглодните, направени са повече операции. Анализите показват повишение броя на болните, идващи от други общини. Над 700 души са тези пациенти, като около 85% от тях са от Добричка област, което е показател за качеството на услугите, отбеляза управителят на болницата д-р Иво Войчев пред общинските съветници. Той коментира, че има неяснота около новата здравна карта. От началото на годината болницата е получила плащания от Здравната каса за извършени дейности за месец януари и 60% от парите за февруари. „Ако не беше издръжката от общината, болницата нямаше да може да подсигури нормалното функциониране", каза д-р Войчев.

Стана ясно, че общинската субсидия на болницата за тази година е 700 хиляди лева. В момента върви процедура за набиране на оферти за ремонта на детско отделение, съобщи кметът Николай Ангелов. Той бе категоричен, че няма да бъдат допуснати финансови сътресения в здравното заведение. Изчаква се през второто полугодие да стартира мярка по оперативна програма, по която балчишката болница има вероятност да получи финансиране до 5 млн.лв. Това е причината все още да не стартира санирането на сградата по фонд "Енергийна ефективност". Поради същите съображения не се избързва с купуването на нова рентгенова апаратура, каквато е заложена в капиталовата програма.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Obshtinskata-bolnica-na-Balchik-raboti-na-zaguba-poslednite-meseci-160866
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.