Прожектират киноепопеята "Освобождение" във ФКЦ
Автор: Екип Varna24.bg 17:44 / 05.05.2010Коментари ()2614
©
65-годишнината от победата над хитлеро-фашизма Фестивален и конгресен център ще отбележи с прожекции на петте серии на най-мащабния руски филм за Втората световна война - киноепопеята „Освобождение".

Режисьор на филма, сниман през 1968-71 г., е Юрий Озеров, а сценарият е дело на писателя Юрий Бондарев. Ролите изпълняват десетки от най-популярните руски актьори от онези години: Николай Олялин, Михаил Улянов, Василий Шукшин, Лариса Голубкина, Сергей Никоненко, Владислав Стрежелчик, Георгий Бурков. Към актьорския състав се присъединяват и полските звезди Барбара Брилска, Даниел Олбрихски, Ян Енглерт, изпълнители от Германия, Италия, Чехия, Румъния.

Всяка от сериите на епопеята е посветена на отделна военна операция, оказала решаващо въздействие върху изхода на епохалните събития. Първата, „Огнена дъга", разказва за грандиозната битка при Курската дъга през лятото на 1943 г., където се води най-голямото танково сражение в историята на Втората световна война. Но екипът на филма така и не успява да получи разрешение да снима на реалните исторически места на събитията заради огромното количество бомби и снаряди, останали неизбухнали след сраженията. Втора серия, „Пробивът", започва с освобождаването на Орел и Харков, проследява драматичното форсиране на Днепър със създаването на заблуждаващ плацдарм на левия бряг на реката, чиито защитници са по замисъл пожертвани, за да се отклони вниманието от основната линия на движение на войските, и завършва с Техеранската конференция.

Третият филм, „Направлението на главния удар", е посветен на операция „Багратион", в резултат на която е освободена Белорусия и цялата територия на СССР. Действието на „Битката за Берлин", четвърта серия, се развива през 1945 г. Последните месеци на войната, решава се съдбата на поробена Европа. Започва Висло - Одерската операцията. Трите фронта командвани от Конев, Жуков и Рокосовски са се устремили към столицата на Германия. Но към Берлин напредват и англо-американските войски. Да изпреварим руснаците, предлага Уинстън Чърчил, и се започват тайни преговори с емисари на Хитлер. Съдбата на града се решава на бойното поле.

Петият филм, „Последният щурм", е за последните дни на войната - щурмът на Райхстага, битка за всеки метър земя, за всеки етаж и накрая издигането на знамето на Победата над Райхстага. До официалния вход на Райхстага се срещат и главните герои...

Главните герои на епопеята са измислени персонажи. Но заедно с тях сред действащите лица във филма са показани и 51 исторически личности - Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини, Хитлер, маршал Жуков, Ворошилов, Молотов, Рокосовски, Конев, Гьобелс, Гьоринг, Химлер, Борман, Ото Скорцени, Ева Браун, дори такива, чието споменаване по онова време е било официално забранено, като генерал-лейтенант Власов или сина на Сталин Яков Джугашвили. В мащабните масови сцени участват 3000 войници, а снимките приличат на истинска военна операция: оборудвани са щабове, прекарват се полеви връзки, над бойното поле кръжат вертолети, от един от които сраженията неизменно следи режисьорът Юрий Озеров - да се координират действията на всички родове войски в боя не е лесна работа, но е решена успешно, а екранната епопея „Освобождение" се превръща в един от най-гледаните военни филми не само на своето време.

40 години след премиерата й лентата е изцяло реставрирана, за да могат визията и звукът й да въздействат на все още многобройните й зрители както на първата прожекция. Тъкмо тази подновена версия ще могат да гледат варненци на 10, 11, 12, 17 и 18 май от 18 часа в кафе-театъра на Фестивален и конгресен център с вход свободен.

Прожекциите се осъществяват със съдействието на Руския културно-информационен център в София, който през тази година празнува своята 35-годишнина.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Prozhektirat-kinoepopeyata-Osvobozhdenie-vuv-FKC-161162
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.