Кръстиха товарния кораб "Карвуна"
Автор: Екип Varna24.bg 18:09 / 10.05.2010Коментари ()2788
© Impact Press Group
Товарният кораб „Карвуна" беше официално кръстен в „Булярд корабостроителна индустрия". Кръстница на плавателния съд стана Снежана Христова, член на Надзорния съвет на дружеството. На тържествената церемония трябваше да присъства и премиерът Бойко Борисов, но визитата му във Варна беше отменена.

„Карвуна" е с дължина 168 метра, ширина - 25 м и височина на борда - 11,5 метра. Новият кораб е 21 100-тонен и ще плава под малтийски флаг. Предназначен е за насипни товари - зърно, торове и други, обясни капитанът на кораба Йордан Големанов. Той допълни, че корабът е с неограничен район на плаване, но първоначално ще пътува в Атлантическия океан. Екипажът на плавателния съд се състои от 18 души.

Председателят на Управителния съвет на "Булярд корабостроителна индустрия" Димитър Желев съобщи, че обикновено такива плавателни съдове се строят за 20 месеца. До края на годината на вода трябва да бъдат спуснати още два кораба - единият 21 хил. тона, а другият - 57 хил. тона, допълни Желев. По думите му има съживяване на корабостроителния пазар. В момента фрахтовият пазар е на много добри нива и за кораби като „Карвуна" има 40-50% покачване, обясни Желев.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Krustiha-tovarniya-korab-Karvuna-162003
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.