Храм паметникът във Велики Преслав е посветен на 1000-годишнината от смъртта на Св. Методий
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 11.05.2010Коментари ()1360
©
Храм - паметникът „Св. Св. Кирил и Методий" във Велики Преслав е единственият храм паметник в България, посветен на 1000 годишнината от смъртта на Свети Методий. Това каза  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който отслужи божествена Света литургия там. Решение за изграждане на храм-паметника в стария град на Велики Преслав е взето от народното събрание през 1885 година, а тази година се навършват 1125 години от смъртта на Свети Методий.

"Голямо събитие отбелязваме тази година именно в този храм-паметник, посветен на делото на Светите братя Кирил и Методий. Ето как нашите предци преди 125 години са решили да се увековечат делото на Светите братя с един такъв храм и манастир", каза митрополит Кирил и добави, че манастирът е действал до средата на 60-те години, когато е била одържавен. За момента на църквата е върнат само храм - паметника. „Надяваме се, че правителството ще ни върне и сградите, за да бъде възстановен отново съществуващия преди години манастир, за да се прославят имената и делата на Светите братя Кирил и Методий.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Hram-pametnikut-vuv-Veliki-Preslav-e-posveten-na-1000-godishninata-ot-smurtta-na-Sv-Metodii-162293
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.