Номинират Стоичков за почетен консул на България в Барселона
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 13.05.2010Коментари ()664
© Varna24.bg
Българската общност в Барселона се подготвя да номинира родната футболна легенда Христо Стоичков за почетен консул на България в Барселона. Това е станало ясно по време на честванията на 6-и май - празник на Св. Георги Победоносец и на Каталуния.

Ако рокадата стане факт, Стоичков ще поеме почетния пост от Адела Клементе де Педрет, която вече 10 години е почетен консул на страната ни в Барселона.

Стоичков вече е дал съгласието си пред българската диаспора в Барселона да поеме отговорностите на почетен консул.

Модерният ляв разчита и на сериозно рамо и от черноморските общини в България.
В края на септември 2008 г. Стоичков в качеството си на президент на българо-каталунската асоциация "Св. Георги" подписа договор за партньорство, бизнес-сътрудничество и културен обмен с председателя на Асоциацията на българските черноморски общини /АБЧО/ - кмета на Аксаково Атанас Стоилов.

Преди дни по време на празника на Каталуния и Св. Георги Победоносец - 6-и май, легендата на родния футбол и Атанас Стоилов са коментирали рокадата.

"Няма причина да не подкрепим Христо Стоичков за почетен консул на България в Барселона. Неговото име в Каталуния е запазена марка за качество и добра атестация за всичко българско. Ние имаме партньорски взаимоотношения. Голяма част от българските черноморски общини имат побратимени градове в Каталуния и интересът ни е в тази най-богата област на Испания да поддържаме приятелски, активни и работещи контакти", коментира председателят на АБЧО Атанас Стоилов.

Последната дума за рокадата в почетното ни консулство в Барселона по закон е на Министерския съвет.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Nominirat-Stoichkov-za-pocheten-konsul-na-Bulgariya-v-Barselona-162766
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.