Специална методика помага на деца в Карин дом
Автор: Екип Varna24.bg 11:46 / 14.05.2010Коментари ()779
354 деца със специални образователни потребности в Карин дом са преминали през Монтесори терапия. Методиката разполага с пособия и образователни материали, които помагат да се развият способностите на детето във всеки период от неговото развитие. Базирана е на свободния избор на детето, учи го на самостоятелност и практически умения в живота.

В Монтесори терапията детето се чувства сигурно и защитено, обясяват специалистите от Карин Дом. Това е така, защото то се намира в една обстановка, в която има строго установени правила, които винаги се спазват - както от детето, така и от възрастния. Децата имат право сами да избират материалите, с които ще работят, сами да определят продължителността на заниманието си, както и партньорите си. Основният принцип на тази терапия е "От хващане към схващане", а девизът и е "Помогни ми, за да си помогна сам''.

В края на месец април в Карин дом приключи проект "Монтесори терапия за деца със специални нужди", който се финансира по линия на Програма „Учене през целия живот", секторна програма "Леонардо да Винчи", Мобилност. По проекта участниците в мобилността - 6 специалиста от Карин дом, преминаха успешно езикова и културна подготовка. Мобилността се изрази в обучение в работна среда в Университета за приложни науки - Ротердам и обмяна на опит в специални и Монтесори-училища в Холандия за период от две седмици. Специалистите повишиха своята квалификация и разшириха професионалните си умения.

Център Карин Дом предава своя опит на специалисти от различни градове с демонстрации на групови сесии по Монтесори терапия, организиране на работната среда, представяне на Монтесори материали, както работата на децата с тях.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Specialna-metodika-pomaga-na-deca-v-Karin-dom-162976
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.