Екип от специалисти разработва проект за реставрация на скалната църква на "Яйлата"
Автор: Екип Varna24.bg 11:58 / 14.05.2010Коментари ()563
©
Екип от специалисти - архитекти и геолози, разработва проект за реставрация на скалната църква в резервата "Яйлата". Това съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева. Миналата година след земетресението бе извършено спешно укрепване на скалната църква, но то е временно, каза Дарина Мирчева. Църквата се нуждае от постоянно укрепване и целта на разработвания проект е точно такава.

Историческия обект е единствен в страната. Прабългарските знаци (руни) по стените го правят уникален. Той носи името "Свети Свети Константин и Елена". Самият резерват специалистите определят като природен феномен. Това е местообитанието на дивия широколистен божур, който в момента е цъфнал. Растителният вид е защитен. В резервата са поставени обозначения за това, каза Дарина Мирчева.

По нейните думи, от началото на годината резерватът е посетен от около 1 500 туристи, предимно българи. Това са любители на природата и историята, поясни Дарина Мирчева. Персоналът в този туристически обект се състои само от един човек. За охраната се грижат съвместно община Каварна, Регионалната дирекция на полицията и Историческия музей в морския град и до момента няма регистрирани вандалски прояви на територията на резервата.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Ekip-ot-specialisti-razrabotva-proekt-za-restavraciya-na-skalnata-curkva-na-Yailata-162983
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.