Готвят учение за спасяване на масово бедстващи при морски инцидент
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 20.05.2010Коментари ()776
© Varna24.bg
Демонстративно учение за спасителни действия при масов морски инцидент ще се проведе в неделя, съобщи кап. Никифор Герчев председател на морско-спасителна организация "Булсар". Акцията бъде от 10 часа във водите пред Морска гара. Учението ще се разиграе на достатъчно голяма дистанция от корабите, каза кап, Герчев.

Демонстрацията е заключителният етап на осъвършенстването на доброволческото спасяване, посочи председателят на спасителната организация. През 2008 година е направено учение, при което е отработен един от най-важните въпроси при морското спасване свързан с правилното издирване на бедстващи.

Причината да се обърне внимание на спасителните действия при масов морски инцидент е оценката на риска, която е направена за Варненския и Бургаския залив. Тя показва, че най-застрашени са малките туристически корабчета особено през активния сезон, посочи кап. Герчев.

В учението ще участват 2 вертолета, джетове и 5 катера. Новото попълнение е вертолет, който ще спусне надуваем плот, който трябва да се отвори и в него да влязат бедстващите, каза председателят на "Булсар". От другия вертолет ще бъде заснето всичко, което се случва. Сред катерите са Корсар, Акула, Жани и новото попълнение Ники-джуниър. Най-малкият катер ще осигурява условия на безопасност с лекар-физиолог и спасител.

Групата от бедстващи ще бъде от 5-6 души, който са професионални водолази.

Координатор на работата по спасяването ще бъде кап. Светлозар Тенев. Официално упражнението ще се ръководи и управлява от шефа на Черноморско-средиземноморската спасителна група адмирал Романо Гранди.

На събитието са поканени представители на секторите на висшето държавно ръководство, които имат отношение към бедствията и авариите. Има отправени покани и към авиационната и морска администрация, дирекцията за разследване на въздушни, морски и жп инциденти и към областни управители.

Изпълнението на пълната операция ще зависи от метеорологичните условия, завяват организаторите.

Основната цел на учението е всички, които живеят и работят на морето да разберат, че бедствита се случват и предварителната подготовка е много важна. От особено значение е да се знае как да се устои до идването на спасителния отряд и след това да не се пречи на работата му.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Gotvyat-uchenie-za-spasyavane-na-masovo-bedstvashti-pri-morski-incident-164436
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.