Кипи усилена подготовка на плажовете за лятото
Автор: Екип Varna24.bg 14:04 / 20.05.2010Коментари ()543
© Impact Press Group
Варненският градски плаж „Буните" - между ІІ и ІІІ буна, е включен в пилотната фаза на престижната световна програма „Син флаг", която е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който се удостояват най-добре управляваните плажове и яхтени пристанища в цял свят.

За да бъде отличен със „Син флаг" плажът трябва да отговаря на 32 критерия, които засягат:
1) Екологично образование и информация
2) Качество на водата
3) Екологосъобразно управление
4) Безопасност и услуги
Плажовете се награждават със Син флаг само за един сезон.

Всяка година международната координация на Програма „Син флаг" извършва детайлна оценка на кандидатите за Син флаг, предложени от Националното жури на Българско Движение „Син флаг", като се фокусира всеки път на различен набор от задължителни критерии. Резултатите се предоставят за разглеждане от Международното жури на Програмата, което се състои от представители на Екологичната програма на Обединените нации, Световната туристическа организация на Обединените нации, Международната федерация по водно спасяване, Европейския съюз за опазване на крайбрежията, Световния съюз за опазване на околната среда, експерти по екологично образование, Международния съвет на асоциациите на морската индустрия и Фондацията за екологично образование.

Програмата "Син флаг" обединява туристическия и екологичен сектор на местно и национално ниво. Тя поощрява чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища и образова цялото общество да опазва околната среда по крайбрежието, като допринася, както със своето доброволно участие в екологични инициативи, така и с ежедневното си поведение.

Тя е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE) - световна неправителствена организация, в която членуват национални организации от 55 държави от цял свят.

Неин представител за България е Българско Движение „Син флаг" - нестопанска и неправителствена организация, която провежда програмите на Фондацията в страната ни - „Син флаг за плажове и яхтени пристанища", „Еко училища" и „Учим за гората".

Целта на Движението е екологичното образование и популяризирането и поддържането на високия стандарт на плажовете и курортите, за да отговарят на световните изисквания и да привличат все повече туристи, което неизменно носи и желания от всички икономически ефект. Амбицията на Българско Движение „Син флаг" е повече български плажове да бъдат отличени с престижната награда „Син флаг", като докажат, че са достойни да се наредят сред световните първенци.

За да защити високото отличие и да се включи като пълноправен участник в програмата „Син флаг", консорциумът на концесионерите „Алея Първа" ЕАД продължава облагородяването на цялата концесионна територия за летен туристически сезон 2010.

Инфраструктурни дейности:
1. Разкриване на временен център за водни спортове на ІІІ буна, инициативата се реализира съвместно с Община Варна. В него ще се обучават над 800 деца. Това се налага след събарянето на сърф-базата, която беше разрушена от силните вълни през февруари.
2. Възстановяване пясъчната ивица на Рибарския плаж, която беше „изядена" от щормовата вълна.
3. Ремонтиране на съоръжението за пречистване на твърди отпадъци, разположено в Шокаровия канал.
4. Завършване на проект по ИСПА за нова канализация, която отвежда отпадните води от обектите, разположени от Вълнолома до Рибарския плаж. Изпълнява се от „Хидрострой" АД.
5. Възстановяване на Централните и Северните морски бани - инвестиция от 85 хил. лв. за саниране и освежаване на фасадите и осветлението на баните.
6. Възстановяване на участъците от дамбата, компрометирани от щормовата вълна. Поставяне на нова маркировка, подмяна на стълбове за осветление.
7. Продължава премахването на заведения, от пясъчната ивица.
8. Монтиране на нови съблекални на Централен плаж.
9. Облагородяване на зелените площи.
10. Увеличаване на паркоместата на ІІІ буна.

Плажни дейности
1. За плажуващите ще бъдат осигурени следните чадърни полета по продължение на цялата територия:
- Южен плаж - 500 бр.
- Централен плаж - 200 бр.
- Северен плаж - 200 бр.
- Офицерски плаж - 400 бр.
- Плаж Втора буна - 120 бр.
- Плаж Трета буна - 100 бр.
Общо - 1520 чадъра
Всички плажове ще имат задължителна сервитутна зона в размер на 50 % от територията им - за свободно ползване.
2. Ще бъдат подменени платнищата на всички чадъри.
3. Плажните услуги ще се запазят на цените от миналата година - 3.00 лв. за чадър и 4.00 лв. за шезлонг.

Чистота и хигиена на Алея Първа
1. Наемане на сезонен персонал за почистване на плажната ивица.
2. Ежедневно пресяване на плажната ивица за механични отпадъци и подравняване.
3. Селективно почистване на зелените площи и изнасяне на изсъхналите храсти.
4. Подписани договори със сметоизвозващи фирми Титан АС и утвърден график за почистване на алеята и ежеседмично й измиване с мотометачка.
5. Почистване на пречистващото съоръжение на Шокаров канал и минералния басейн.
6. Осигуряване на тоалетни за посетителите - 8 броя.
7. Осигуряване на съблекални и душове - 6+2 площадки с минерална вода на плажната ивица.
8. Подсигуряване на кошчета за боклук - на всеки 20 м по продължение на ивицата и ежедневното им изхвърляне.
9. Третиране на пясъка срещу паразити.

Медицинско обслужване и водно спасяване
1. Разкриване на нов медицински пункт на Южен плаж.
2. Осигуряване на медицинско обслужване от ДКЦ І „Св. Клементина". Организират се 5 поста за медицинско обслужване и 1 подвижен лекарски екип с реанимобил.
3. Осигуряване на водно-спасителна дейност. В съответствие с Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи ще бъдат разкрити поетапно 20 спасителни поста (през 100 м), които покриват цялата брегова линия, като участъците със заскалени площи и морския вълнолом се изключват и обозначават като зони "забранени за къпане".
4. Закупуване на нови лодки и джет за подпомагане на дейността на спасителите.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kipi-usilena-podgotovka-na-plazhovete-za-lyatoto-164444
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.