Невиждани наводнения в Полша, 12 жертви
Автор: Екип Varna24.bg 12:21 / 23.05.2010Коментари ()627
©
Жилищен квартал на югозападния полски град Вроцлав е наводнен, след като една от дигите край града е поддала, предаде телевизия TVN24. Дига на река Слеза, приток на Одер, поддала и придошлите води заляли града с 630 000 жители, наводнявайки квартал Козанов. В столицата Варшава властите призоваха жителите в ниските райони край река Висла да се подготвят за евакуация в случай на нужда. Нивото на реката достигна 7.8 метра, което не се е случвало от 60 години.

Тъй като не се очаква водите да започнат да спадат преди вторник, властите се опасяват, че дигите на река Висла може да не издържат.

Училищата, детските градини и яслите в полската столица ще останат затворени в понеделник поради опасността от наводнения в най-застрашените райони. Придошлите води вече второ денонощие минават през града. Нивото на река Висла се покачи до 7,75 метра, което е с 1,25 метра над критичното ниво.

Кметът на Варшава е провел телефонен разговор с колегата си от Берлин, консултирайки се по въпросите за евакуацията. Гронкевич-Валц е помолила Берлин да изпрати специалист, който да оцени действията на варшавските власти.

Наводненията в Полша отнеха живота на 12 души и нанесоха щети за над 2.4 млн. евро.

Източник: Ekipnews



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Nevizhdani-navodneniya-v-Polsha-12-zhertvi-165026
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.