Палмите превземат Приморско | ||||||
| ||||||
Семки В морското градче от няколко години не е нужно да се обвиват за презимуване, защото зимите са меки и не са опасни за растенията. Те си пускат семената и никнат като гъби след дъжд, разказаха жители. Хората просто ги вадят и си ги разсаждат в ямки по тротоарите, а някои са завъдили цели гори. Тенерифе И докато на остров Тенерифе и Йордания, за да оцелеят тези палми в жегите, се прокарва до тях капково напояване, то в Южна България те се чувстват повече от прекрасно в съседство със смокини и все още типичната широколистна растителност за България. Малки и черни Другият вид нова растителност са маслиновите дръвчета. Все повече хора ги отглеждат в дворовете си и някои от тях дават реколта. И понеже българите все още не са привикнали с този вид средиземноморска растителност, миналата есен се е стигало до комични ситуации. Хората са брали от малките, черни плодчета и са опитали да ги ядат, но се оказали повече от разочаровани заради горчивия им вкус. Отлежават По-късно станало ясно, че маслините не се консумират, преди да отлежат. И че не е задължително да са огромни, за да са вкусни. Първо трябва да отлежат известно време в саламура и след това се ядат. Затова в момента една от най-дискутираните теми в Приморско са рецептите за консервиране и саламура на маслини. Приготвят се с кокоше яйце и сол Маслините се почистват от боклуци и увредени плодове, дава рецепта за приготвяне на плодчетата Maria Miteva-Christou. Необходимите продукти за саламура са прясно набрани черни маслини, едра сол, вода и едно прясно кокоше яйце. Ако при почистването откриете маслини, които са много зелени, можете да ги отделите и ги залеете отделно с масло в бурканче или купичка. Изчистените черни маслини се измиват обилно с вода. Заливат се с чиста студена вода и се оставят, докато се приготви саламура. Количеството на саламурата, което ще приготвите, зависи от количеството на маслините. Приблизително за 2 кофи пълни с маслини, приготвям една кофа със саламура. В кофа се налива вода (в случая около 10 л). В нея се сипва сол, най-добре е да се започне с не повече от 1 кг сол. Водата със солта се разбърква периодично, докато солта се разтопи. В солената вода се пуска предварително измитото прясно, сурово кокоше яйце – то в случая изпълнява роля на индикатор за солеността на водата: ако водата не е достатъчно солена, яйцето потъва на дъното на кофата. Добавя се сол, докато яйцето изплува и се задържа там, без да потъва. Яйцето се изважда от нея, маслините се отцеждат от чистата вода и се заливат със саламурата. Притискат се с чиния и кофата се захлупва. След около месец маслините могат да се консумират. |
Още по темата: | общо новини по темата: 1242 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/207 ] следващата страница |