Привличаме американски инвеститори за добив на шистов газ, ВЕИ и електромобили
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 29.05.2010Коментари ()991
© Varna24.bg
- Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков разговаря със секретаря по търговските въпроси в Департамента по търговия на САЩ Хуан Верде. Това е втората им среща след официалната визита на министър Трайков в САЩ през април тази година.

Акцент в днешните разговори бе напредъкът на България в сферата на защитата на интелектуалната собственост. Според последния доклад на американското правителство страната ни не е сред проблемните държави. Сегашната среща очерта също положителни перспективи за двустранните търговски отношения, преди всичко за увеличаване на износа на българска селскостопанска продукция за САЩ.

В сферата на енергетиката Трайчо Трайков и Хуан Верде заявиха интереса на двете страни за по-тесни контакти в развитието на ВЕИ и добива на шистов газ като алтернатива на природния, както и в методиките за дълбоко сондиране. „В тези области такива технологии са собственост на водещи американски компании и ние търсим възможности да привлечем техни инвестиции у нас", подчерта министър Трайков. Той съобщи още, че важна тема в днешните разговори е бил и секторът на електромобилите. „България като член на ЕС има желание да развива това ново зелено и високотехнологично производство и ще черпи с готовност от американския опит", допълни министър Трайков.

Хуан Верде припомни амбициозната задача, която президентът Обама е поставил през американската икономика - да бъде удвоен износът на страната в близките пет години. В това отношение САЩ търсят нови партньорства, включително със страни от ЕС. Гостът похвали усилията на правителството за осигуряване на по-добра бизнес среда, както и успешните резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Privlichame-amerikanski-investitori-za-dobiv-na-shistov-gaz-VEI-i-elektromobili-166481
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.