През новия сезон 33 плажа ще бъдат охраняеми във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:52 / 29.05.2010Коментари ()1060
© Varna24.bg
Кметът на Варна Кирил Йорданов определи със заповед 33 подходящи за къпане и плуване водни площи. Това са морските плажове "Панорама", "Златни пясъци", "Ривиера", "Чайка-север", "Чайка-централен", "Чайка-юг", "Кабакум-север", "Кабакум-север 2", "Кабакум-централен", "Кабакум-централен 2", "Кабакум-юг", "Кабакум-Бисер", "Кабакум-Русалка", "Слънчев ден", "Сахара I", "Св. св. Константин и Елена-север", "Сахара II", " Голям плаж - Св. св.Константин и Елена", "Св. св.Константин и Елена - минерален басейн-север", "Св. св. Константин и Елена - минерален бесейн -юг", "Малък плаж - Св.св. Константин и Елена", "Св. Илия", "Св. св. Константин и Елена-юг", "Буните", "Буните ІІ", "Офицерски", "Рибарски", "Варна-централен", "Варна-централен юг", "Аспарухово", "Фичоза", "Хижа Черноморец", "Паша дере".

Те трябва да са обезопасени максимално за сезона от концесионерите и наемателите, се посочва още в заповедта. Същото се отнася и за строящите се и новоразкриващи се там обекти. Всички останали водни площи на територията на община Варна с изключение на откритите и закритите басейни подлежат на минимално и средно обезопасяване. Къпането и плуването там са забранени. Готовността на плажовете ще се проверява от междуведомствена комисия, в която участват представители на община Варна, РИОКОЗ и областния съвет на БЧК. Това ще става в периода 1 юни - 30 септември. Комисията ще работи, след като концесионерите и наемателите на плажове подадат заявление до кмета на общината и представят документ за платена такса. Крайният срок е 12 юни. Тази дата бе избрана на събрание на концесионерите, каза д-р Красимир Тунчев, председател на междуведомствената комисия.

Стопани, които забавят умишлено разкриването на морския плаж, въпреки наличието на посетители, носят отговорност по чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания. Заповедта забранява категорично ползването на джетове, моторници, гондоли, канута, банани и други в зоната на спасяване на максимално охраняемите плажове. За развлекателните съоръжения трябва да се обособят водни бази, където няма къпещи се. През това лято очакваме по-добро обезопасяване на плажовете, прогнозира Лавренти Силов, специалист по водно спасяване към БЧК - Варна. Концесионерите на по-големите ивици са наели вече хора и оборудване, проблемът е, че закъсняват с откриването. Най-зле се очаква да бъде положението на Кабакум. 2 ивици там пак ще останат неохраняеми въпреки голямата посещаемост през лятото. На този етап междуведомствената комисия не се е събрала, което означава, че през първите дни на юни няма да се разкрие нито един плаж, каза още Силов. Досега имаме само няколко заявки за откриването на басейни, уточни д-р Тунчев.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Prez-noviya-sezon-33-plazha-shte-budat-ohranyaemi-vuv-Varna-166593
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.