300 души минават на ТЕЛК за месец
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 31.05.2010Коментари ()1004
© Varna24.bg
Средно по около 300 души минават всеки месец за освидетелстване през шестте ТЕЛК състава във Варна за освидетелстване или заверка на експертните решения. Всяка година около 20 000 жители на областта прибягват до услугите на лекарите по експертиза на трудоспособността. През миналата година са преминали 19 875 души за освидетелстване, а през 2008 г. - 20 330. През миналата година издадените и заверени експертни решения са с 555 по-малко, в сравнение с 2008 г., сочат данните на Регионалния център по здравеопазване във Варна.

„Повече от половината досиета на пациенти, които минават през нашия ТЕЛК, са на хора, които са извън трудоспособна възраст. Част от тях са и на деца, на които също трябва да се направи експертиза", каза д-р Петър Ников, председател на ТЕЛК в МБАЛ „Св. Марина" във Варна. Преди около две-три години лекарите по изготвяне на трудова експертиза обявиха стачка и спряха да работят. Действията им бяха продиктувани от лютите актове на НОИ, някои за десетки хиляди левове заради обжалвани и паднали експертизи пред Националната комисия. Оттогава актовете спряха, но работата на лекарите не намаля. От ТЕЛК-овете настояват хората с увреждания, но в пенсионна възраст, да бъдат освидетелствани от друга комисия. „Така ще имаме време да бъдем по-прецизни при работата си с нуждаещите се в трудоспособна възраст", допълни д-р Ников.

„На последния Национален съвет по медицинска експертиза беше предложено навършилите пенсионна възраст да бъдат изведени от системата на медицинската експертиза на работоспособността и да се освидетелстват по друг ред", каза председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК д-р Пенка Георгиева. Дори вече била създадена междуведомствена група, която да направи точни разчети по какъв начин да се разреши проблемът. Засега се възприема най-добре предложението да се създаде социално-медицинска експертиза, която ще бъде към Агенцията за социално подпомагане. „Те ще бъдат ангажирани да поемат изготвянето на социално-медицинския статус на възрастните хора. Предложението е в комисиите да бъдат включени социален работник, психолог и лекар. Така ще се спести бюджет и на здравната каса, от направления. Защото няма човек над 63 г., който да няма някакво заболяване или увреждане. Но това още е на работен етап", допълни д-р Георгиева. Тя поясни, че за да се случи всичко това трябва да се направи и промяна в Закона за здравето. Тя се надява, че промените ще станат факт от средата на 2011 г.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/300-dushi-minavat-na-TELK-za-mesec-166821
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.