КЗП започва проверки безопасни ли са велосипедите
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 03.06.2010Коментари ()455
©
Планински велосипед без защитно покритие на веригата. Има риск колоездачът да се пореже, дрехите му да се захванат за веригата и да се стигне до инцидент
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява дали магазините продават безопасни детски велосипеди. С това започва националната кампания „Безопасност на велосипедите". В зависимост от височината, детските колела са три размера - до 43.5 см., от 43.5 до 63.5 см. и над 63.5 см. Те трябва да имат надеждни помощни колелца, защитен кожух на веригите, инструкции за безопасност от производителя и документ за съответствие с европейските стандарти.

Помощните колелца трябва да са тествани технически, за да се избегне риска да се деформират при употреба и детето да падне от колелото. Ако велосипедът няма предпазен кожух на веригата, крачето на детето може да се заклещи между веригата и зъбното колело.

КЗП ще проверява велосипедите с височина над 43.5 см. и тези до 43.5 см., които нямат маркировка „СЕ". Кампанията има две основни цели. Потребителите да се информират на какво да обръщат внимание, когато купуват велосипеди (особено детски), а търговците да предлагат модели, които отговарят на европейските стандарти за безопасност.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/KZP-zapochva-proverki-bezopasni-li-sa-velosipedite-167840
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.