Трима глобени за пушене в общината
Автор: Екип Varna24.bg 15:29 / 11.06.2010Коментари ()4900
© Varna24.bg
Трима служители са били глобени за тютюнопушене в сградата на Община Варна. Актовете са написани през миналата година, разкри пред Дарик д-р Елена Генева, шеф на дирекция "Опазване на общественото здраве" в Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ - Варна.

Проверките на здравната инспекция за пушене в общината са направени по сигнали на граждани. "Толкова бързо се разчува, че сме на проверка, че докато проверим единия етаж, на другите вече всичко е наред", посочи проблемите на санитарните инспектори д-р Елена Генева. Ръководената от нея дирекция "Опазване на общественото здраве" осъществява контрол над обектите с обществено предназначение и работните места.

Забраната за пушене в общината е в сила от декември 2004 г. с нарочна кметска заповед. И ако тази забрана позволяваше паленето на цигара на специално определени места, през ноември 2008 г. е издадена нова заповед, в която не се посочват разрешени места за димене, т.е. забраната за пушене в общината е вече тотална, установи проверка на Дарик.

Освен в общината, актове за пушене на забранени за това места са написани в районно кметство, пощенски станции, на касите на ВиК и други обществени места, посочи д-р Генева. Здравният шеф припомни, че санкции могат да бъдат налагани и на граждани, които не са служители в съответната обществена сграда.

Сигнали и жалби за нарушения на забраните за тютюнопушене могат да се подават на телефоните, посочени в сайта на РИОКОЗ Варна. Специален телефонен номер няма, получените сигнали се предават на съответната дирекция, обясни шефът на дирекция "Опазване на общественото здраве".

От началото на юни действат нови ограничения за пушене на обществени места. Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, и закритите работни помещения. Закритите обществени места, в които се допуска по изключение тютюнопушене, са местата за настаняване и средствата за подслон, залите за консумация на място в ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове (с изключение на интернет кафе-клубовете, кафе-клубовете за игри и кафенетата в спортни зали) и барове; сградите на железопътни гари, летища, морски гари и автогари; плавателните съдове. Тютюнопушене там се допуска само в обособени самостоятелни помещения, които са обозначени като такива и които отговарят на изискванията, се посочва в променения Закон за здравето.

От началото на месеца са в сила и нови, по-високи парични санкции за нарушения. За физически лица глобата е от 200 до 400 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 400 до 800 лв. Ако нарушението е извършено от едноличен търговец, имуществената санкция е от 400 до 800 лв., а при повторно нарушение - от 800 до 1000 лв. За нарушения от юридически лица се налагат санкции в размер от 400 до 800 лв., а при повторно нарушение - от 800 до 1000 лв.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Trima-globeni-za-pushene-v-obshtinata-169977
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.