Авокадото намалява риска от диабет | ||||||
| ||||||
Авокадо за намаляване на риска от диабет "Ново проучване изследва данни от повече от 6000 възрастни на възраст от 45 до 84 години и установи, че яденето на авокадо може да намали риска от развитие на коментираното заболяване от тип 2, особено при хора с "биомаркер за консумация на авокадо" в кръвта им", казва диетологът. Резултатите показват, че начинът, по който смиламе храната, може да има пряко въздействие върху нашето здраве. Анализирайки данни от 6224 възрастни възрастни, изследователите се интересуват особено от това колко авокадо е консумирал човек, както и от нивата на кръвната захар и инсулин на гладно. Те са изследвали специфични метаболити на авокадото в кръвта, които показват, че някой е ял този плод. При някои хора това показва, че авокадото може да е полезно за баланса на кръвната захар, но не непременно за всички, пише actualno.com. Предишни проучвания също показват, че авокадото има положителен ефект върху риска от коментираното заболяване от 2. Проучването използва съществуващи набори от данни от голяма популация от възрастни и класифицира участниците като потребители и неконсуматори на авокадо въз основа на доклади за това какво са яли в продължение на два типични за тях дни. "Участниците бяха помолени да си припомнят всички храни и напитки, консумирани през предходните 24 часа, включително как са били приготвени тези храни, в продължение на два типични дни с помощта на регистриран диетолог. Те оцениха връзката на консумацията на авокадо с това дали участникът е развил диабет тип 2 в продължение на шестгодишен период на проследяване. Установено е, че консумацията на авокадо е свързана с 20% намаление на риска от развитие на заболяването от тип 2 за шест години“, казва експертът. "Освен че има положителен ефект върху кръвната захар, авокадото може да помогне на хората да отслабнат и да понижат холестерола. Здравословните мазнини, известни като мононенаситени мазнини, могат да ви помогнат да се чувствате по-сити по-дълго. Мазнините също помагат за поддържане на нивата на "добрия“ HDL холестерол, докато понижаване нивата на "лошия“ "LDL холестерол в кръвта си“, обяснява д-р Строков. Каква е хранителната стойност на авокадото? Една порция от 100 грама авокадо съдържа: 485 mg калий, 81 mcg фолат, 0,257 mg витамин B6, 10 mg витамин С, 2,07 mg витамин Е. Авокадото е богато на омега-3 мастни киселини и калий, които помагат за предотвратяване на: високо кръвно налягане артрит остеопороза възпаление депресия запек катаракта и дегенерация на макулата. Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар. |