Знате ли какво е кивано? | ||||||
| ||||||
Съдържа вода, въглехидрати, протеини, мазнини в различни количества. Богат е на витамини А, В, С, PP, както и на минералите - желязо, калций, цинк, калий, магнезий, манган. Киваното е нискокалоричен продукт и помага да повишите имунитета си. Високото съдържание на калий тонизира мускулите и помага за добрата работа на сърцето. Сокът от кивано е полезен за храносмилателната система. Фибрите, съдържащи се в плодовете стимулират перисталтиката и спомагат за пречистването на организма от вредните вещества. Както вероятно и сами сте се досетили кората на киваното не се консумира. След като го разрежете на две, вътрешността се изгребва с лъжичка. Консумира се пресен. Вътрешността се използва за приготвянето на салати и десерти. Киваното може да добавяте към коктейли, сандвичи, дори и към основни ястия. Sofia24.bg ви предлага екзотична салата с кивано, пушена пъстърва и авокадо. Тя се сервира направо в черупката на "рогатия пъпеш". Продукти за 4 порции: 2 броя кивано 227 грама пушена пъстърва 2 броя авокадо, обелени и нарязани на кубчета 1 краставица, обелена и нарязана на кубчета 57 грама шалот, нарязан на кубчета 3 супени лъжици оцет от шери Черен пипер на вкус Лайм на вкус Начин на приготвяне: Нарежете киваното по дължина. Извадете пулпата в купа. Използвайте малък остър нож, за да отрежете всяка мембрана, прикрепена към черупката. Запазете 1/2 чаша пулп за гарнитура. Пъстървата се обезкостява и нарязва. Добавете към купата кашата от киваното. Добавете авокадо, краставица и шалот. Поръсете с шери оцет и черен пипер на вкус. Напълнете със салата черупката на киваното. Отгоре поръсете останалата каша и поръсете с Piment d’Espelette (люти чушки) и сервирайте. |