Чува ли ли сте за кимчи – една от най-здравословните храни по света | ||||||
| ||||||
Какво си струва да знаем за кимчи (корейско зеле) и как да направим основната му версия. Българите обичаме да си правим зимнина. Най-често мариноваме краставици и зеле. Консервирането на лимони, сливи, домати, чушки и много други продукти е нещо нормално за всеки, който иска да спести пари. Кимчито също набира все по-голяма популярност. Основата на този корейски маринован деликатес е китайското зеле, но тайната на вкуса се крие в добавките, пише woman.bg. Сред най-използваните са: чили, джинджифил, моркови, ряпа, репички, оризово брашно, соев сос, лук и чесън. Креативността на корейците в приготвянето на кимчи е огромна – досега са разпознати и описани над 300 вида от този национален деликатес. Кимчи за здраве В Корея кимчито може да изиграе роля на предястие, то може да е част от основното ястие (най-често с пържен ориз) или супа. Този корейски специалитет подобрява състоянието на чревната микробиота, оказва благоприятен ефект върху метаболизма, повишава имунитета и при редовна консумация предпазва от развитието на цивилизационни болести като диабет, атеросклероза, хипертония и рак. Как да си приготвим кимчи? Да започнем с основната версия. Дадените съставки ще ни позволят да приготвим голям буркан с кимчи. Основни съставки: 1 кг китайско зеле 3 литра вода 4 супени лъжици сол Съставки за пастата: 2 супени лъжици оризово брашно лъжица захар 200 мл вода малък морков 1/4 бяла ряпа (надлъжно) ½ малка глава лук скилидка чесън чаена лъжичка прясно настърган корен от джинджифил 4 супени лъжици соев сос подправки: 1/4 чаена лъжичка сол и същото количество чили, 2 супени лъжици лют пипер и същото количество сладък |