Наш сладкар промени представата ни за шоколадовите бонбони – могат да съдържат и чесън | ||||||
| ||||||
"Истината се крие във вкуса. Всяко нещо тръгва от идея. Имаме бонбони, които са доста иновативни и различни, като черен чесън, индрише, бекон", обясни кулинарят. Пътят на шоколатиера започва от Добрич, минава през дъждовната Нидерлания, "златните" брегове на Калифорния и ледената кралица на Европа – Норвегия, за да се върне отново в България. В Америка Павел работи в ресторант със звезда "Мишлен". Това е школата, в която той се научава на дисциплина и как да се справя със стреса. "Има си правила, има си култура в кухнята, която се спазва. И те са много строги. Трябва да се научим да балансираме стреса и да работим с него", заяви той пред Нова тв. В Норвегия остава 10 години. Там научава какво е да вървиш по пътя на провала. "Буквално започнах от нулата. В една огромна бизнес сграда и правихме храна за 5000 човека всеки ден, правихме сандвичи, супи - всеки ден", допълни той. Лута се между ресторанти, работи по 350 часа на месец, за да получи покана да се включи в кулинарния отбор на Норвегия, с който печелят 4-то място в световната кулинарна олимпиада. "Да се състезавам за тази държава беше огромен комплимент за мен. Правих много грешки и с времето стигнах до момент, в който намерих правилния път, намерих правилната техника. Започнах да влагам всичките си спестени пари в курсове, да пътувам в чужбина, да уча от други хора на мастър класове", спомня си готвачът. В северната страна Павел открива нова любов - тази към шоколада, и така напуска завинаги готварството. "На майтап си купих 50 кутийки, за да направя малко бонбони за приятели. Това се оказа страхотно начинание", допълва той. |