98% от територията на България са райони с повишена сеизмична активност
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 03.11.2010Коментари ()874
©
98% от територията на България са райони с повишена сеизмична активност. Това каза проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Най-сеизмично активната зона е около Симитли. "Това е една линия, която тръгва от границата с Македония и върви около Симитли към Разлог. Друга активна зона е по поречието на река Марица - около Пловдив и Пазарджик. Сеизмична зона е и Ямболско. В Северна България такива зони са Варненско, Шабленско, Горнооряховската яка, където спада и Стражица", каза още той. Най-неактивни в сеизмично отношение са Видин и Югоизточна България в района на Ахтопол и Странджа.

Според него, след земетресенията от изминалата нощ, не може да се очаква изключителна активност в територията на България. "В огнищата на земетресенията нещата в момента вървят като по учебник. Сега има афтършокове, които са по-слаби като по-активно е огнището в Сърбия. Мисля, че нещата отиват към нормализиране", подчерта още той.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/98-ot-teritoriyata-na-Bulgariya-sa-raioni-s-povishena-seizmichna-aktivnost-203875
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.