Във Варна съдят баща, избягал с двете си деца в Австралия
Автор: Екип Varna24.bg 14:10 / 03.11.2010Коментари ()795
© Varna24.bg
Открито заседание по гражданско дело за лишаване от родителски права е насрочено за утре в Районния съд във Варна, съобщиха от пресслужбата на институцията. Исковата молба е внесена за разглеждане от районната прокуратура в съда на 20 август тази година. Заинтересовани страни по делото са отдел "Закрила на децата" при дирекция "Социално подпомагане" и майката на две деца - 12-годишно момиче и 10-годишно момче. Ответник по делото е бащата на децата, който през 2007 г. без съгласието на майката ги извел извън страната - в Австралия.

След заведено от майката дело по Хагската конвенция за отвличане на децата, Семейният съд в Аделаида - Австралия, се разпоредил двете деца да бъдат предадени не по-късно от 18.11.2008 г. на тяхната майка. Непосредствено след запознаване със съдебното решение бащата напуснал постоянния си адрес и в продължение на година и половина заедно с децата се укривал от австралийската полиция.

През този период момичето и момчето не посещавали училище и били лишени от социални контакти. Впоследствие австралийските власти установили местонахождението на децата, извели ги от семейната среда на бащата и ги настанили за три седмици в приемно семейство, но там малолетните отказали да се хранят и поддържат лична хигиена. Те категорично отказали да общуват и с майка си, която пристигнала в Австралия да ги прибере.

На 6 май т.г. със съдействието на австралийската федерална полиция и социални работници децата били предадени директно на летището на тяхната майка, но при обратния полет към България, при междинно прикачване на летището в Истанбул малолетните направили опит да избягат и известно време се укрили. На територията на България, в резултат на оказваната им специализирана помощ, двете деца постепенно започнали да се адаптират и възстановяват нормалното си психично равновесие.

Искът, заведен в Районния съд е с правно основание чл. 132, ал.1 и чл. 131, ал. 1 от Семейния Кодекс - за лишаване от родителски права, когато поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето и възпитанието на децата. Гражданското дело се разглежда от 19-и съдебен състав на Варненски районен съд. Откритото съдебно заседание по делото е насрочено за утре.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-sudyat-bashta-izbyagal-s-dvete-si-deca-v-Avstraliya-203943
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.