Варненско училище спечели интересен проект по програма "Коменски"
Автор: Екип Varna24.bg 13:00 / 08.11.2010Коментари ()1074
© Varna24.bg
Бивши и настоящи ученици от
НГХНИ "Константин Преславски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" кандидатства и спечели международен проект по програма "Учене през целия живот", подпрограма "Коменски". Проектът на тема "Приказки и легенди в Европа" е двугодишен и в него партньори са училища от Германия, Франция, Италия, Испания и Турция.

През първата година от работата по проекта учениците ще се запознаят с разнообразието от приказки и легенди в страните-партньори, ще изберат и преведат на английски език текстове от народното творчество на родната страна, ще участват в on-line състезание за най-добър разказвач. Съвместно ще създадат приказка и ще нарисуват илюстрациите към нея. Екипите от страните-партньори ще напишат сценарий за театрална постановка на основата на съвместната приказка.

През втората учебна година ще се работи за създаването на декори, костюми, музика към театралната постановка и реализирането й на сцената с участието на учениците като актьори.

Най-активните участници ще имат възможност да се запознаят с културата и забележителностите на страните, участващи в проекта, като ги посетят.

Участието в международната програма "Коменски" ще им позволи и да се запознаят с начина, по който се осъществява образованието в другите европейски страни, да обменят идеи и опит за разрешаването на проблемите, които ги вълнуват, ще обогати и разнообрази учебната дейност.

То ще даде възможност на учениците да реализират своя творчески потенциал и идеи в урочната работа, да приложат и усъвършенстват знанията си по английски език и информационни технологии, което ще ги превърне в активна страна на учебния процес. Те ще задълбочат уменията си да работят в екип и най-вече - да се отнасят толерантно към различните от тях. Ще се повиши мотивацията им за придобиване на нови знания, които да улеснят бъдещата им професионална реализация.

Стремежите на преподавателите в Национална гимназия - Варна са свързани с търсене на добри практики и идеи за развитие на творческия потенциал на учениците чрез нови партньорства в Европа.

Участието в международния проект е чудесна възможност да се опознае добре културата на европейските страни и чрез знанията за многообразните им културни различия да се осъзнае собствената културна идентичност като предпоставка за бъдещо сътрудничество и толерантно съвместно общуване. Обмяната на опит с други училища от Европа ще помогне на учениците в гимназията да обогатят социалните си умения за интеграция в многообразната европейска общност.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnensko-uchilishte-specheli-interesen-proekt-po-programa-Komenski-205031
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.