Варненски стоматолози прегледаха 720 деца по Националната програма
Автор: Екип Varna24.bg 08:48 / 15.11.2010Коментари ()542
© Varna24.bg
Варненски стоматолози прегледаха 720 деца по Националната програма на здравното министерство за орална профилактика на децата. Инициативата се осъществи в училища и детски градини във Варненска област от 2 до 12 ноември т.г. Прегледите се извършваха след информирано съгласие на родителите от осем дентални медици - асистенти и доценти във Факултета по дентална медицина към МУ, плюс д-р Борислав Даковски, който е регионален координатор на Националната програма за Варненска област. Прегледите се извършваха в лекарските и зъболекарски кабинети в учебните заведения, където има такива. Обект на скрининга бяха три групи по 240 деца, разделени по възраст: първа група 5-6 годишни, втора група 12-годишни и трета група 18-годишни, съобщи д-р Даковски. Инициативата се проведе във Варна, Провадия и Белослав, но според регионалния координатор има доста неуредици в нормативната база, за да има пълна всеобхатност. Не всички родители са проявили заинтересованост и са дали съгласие за преглед на децата им. Освен това децата от малцинствата масово не посещават детски заведения и училища и затова остават необхванати от програмата. На практика с тази първа инициатива стартира Националната програма във Варненска област.

Резултатите все още се обработват, но първите впечатления са, че по-големите деца са проявили незаинтересованост. Общо взето специалистите смятат, че прегледите са вървяли трудно, точно заради изискването за информирано съгласие и поради организационни причини. Регионалният координатор д-р Даковски благодари за съдействието на на началника на Регионалния инспекторат по образование г-жа Атанасова, зам.директора на хуманитарната гимназия г-н Николов, ръководството на ЦДГ "Синчец" и други ръководители, без чиято подкрепа инициативата не би се осъществила.

Профилактичните прегледи са били доста подробни, като са се търсели и лекували не само кариеси, но и зъбно-челюстни деформации и състоянието на зъбодържателния апарат, плюс структурни нарушения на зъбите като флуороза, например.

При 12-годишните едва една трета са с добро зъбно здраве, но все пак д-р Даковски каза, че е приятно изненадан, защото е очаквал по-лоши резултати. Кариесите са сравнително малко в тази група, за разлика от 18-годишните, където е отчетена масова патология. Освен това при 12-годишните е открита в доста голяма степен флуороза, което създава естетически дефект в структурата на зъбите. Причината е в нерегламентираното приемане на минерална вода с повишено съдържание на флуор. Това се дължи както на липсата на информация при родителите и тинейджърите, така и от липсата на флуорна профилактика, чието приложение би предотвратило такива проблеми, каза в заключение д-р Борислав Даковски.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-stomatolozi-pregledaha-720-deca-po-Nacionalnata-programa-206632
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.