Вълна от варицела залива детските градини
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 15.11.2010Коментари ()723
© Varna24.bg
152 деца за засегнати от варицела от началото на ноември, близо 3 пъти повече в сравнение със същия период на м.г., сочат последните данни от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) във Варна. През миналата седмица заболелите са 112, с 80 повече спрямо същия период на м.г. 97 от тях са от Варна, останалите от селища в областта.

Случаи на вирусната инфекция са констатирани в детска ясла и детска градина, призна д-р Светла Станева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ - Варна. Варицелата като вид шарка е неуправляема и се предава по въздушно-капков път, напомни тя. Срещу нея няма ваксина. Става дума за сезонен подем, опасност от епидемия на този етап няма, каза още епидемиолог № 1 на Варна. По думите й за децата е по-добре да преболедуват варицелата като малки, защото тя протича много по-леко. Практиката показва, че когато застигне подрастващи над 14 г., се получават и много усложнения.

От варицелата, позната и като лещенка, най-застрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт. Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина. Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото, включително главата, устата, носа, ушите и гениталиите.

Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот. Вирусът, който причинява варицелата, може да остане в организма, без да е болестотворен, и да причини друга кожна болест на по-късен етап, наречена херпес зостер.

На този етап няма повишение при скарлатината, сочат още данните от РИОКОЗ - Варна. От началото на месеца заболелите са 6, 4 от които са регистрирани през миналата седмица. Скарлатината е въздушно-капкова инфекция, която може да се предава и чрез замърсени предмети. Тя засяга най-вече децата до 9-годишна възраст. Признаците са повишена температура, повръщане и обриви по тялото. Най-добрата предпазна мярка е редовното миене на ръцете.

Източник: в. "Черно Море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vulna-ot-varicela-zaliva-detskite-gradini-206648
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.