Написаха акт на ромски сватбари, вдигали много шум
Автор: Екип Varna24.bg 11:16 / 22.11.2010Коментари ()778
© Varna24.bg
Акт за вдигане на силен шум е съставен през почивните дни в Балчик от районно управление "Полиция". Причината е ромска сватба, продължила часове в квартал "Изток" тази събота и огласяща половината град. Началникът на полицията Йордан Йорданов информира, че на сватбарите първо е бил връчен предупредителен протокол, но след като музиката не е била намалена, е съставен акт, стойността на който предстои да бъде определена от кмета на общината. Това е поредният сватбен ритуал в циганските махали в Балчик, шумът от който натрапчиво влезе в десетки домове.

Специалистът по етническите въпроси в общината Марияна Инджева коментира, че това е неизменен обичай сред ромската общност. В деня преди сватбата музиката е на открито пред къщата на младоженката, където се събират много хора за ритуала "къносване на булката" и дават пари и дарове. По думите й напоследък шумът от ромските сватби не е толкова натрапчив.

Според общинската наредба за обществения ред глобата за използване на озвучителна техника с висока звукова мощност без осигуряване на ефикасни обезшумителни мерки е от 20 до 500 лв.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Napisaha-akt-na-romski-svatbari-vdigali-mnogo-shum-208543
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.