12 фирми искат да квасят българско кисело мляко
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 29.11.2010Коментари ()717
© Zdrave.log.bg
12 фирми са заявили интерес да правят истинско кисело мляко по Българския държавен стандарт. Това съобщи вчера шефът на ДВСК Любомир Кулински.

Според него интересът на фирмите е значителен, но ще отнеме време, докато в магазините се появи познатото от миналото кисело мляко.

Сред фирмите кандидатки за връщане на българския вкус е дори и гигантът "Данон", който досега залагаше най-вече на сладката бактерия бифидус есенсис. С млякото по БДС обаче фирмата ще се задължи да влага българската бактерия лактобацилус булгарикус, и то в конкретно зададено съотношение. Сред другите кандидати са софийска и пловдивска фирма, каза Кулински, но не пожела да уточни кои, преди да са минали тестовете.

Засега във веригите може да се открие само едно кисело мляко, произвеждано по БДС. То е на карловска фирма, която произвежда под марката "Домлян". Проверка на "Телеграф" показа, че цената му не е по-висока от останалите кисели млека на пазара. През следващите месеци можем да очакваме и кашкавал и сирене, произведени по българския стандарт, стана ясно още от думите на Кулински.

Процедурата по получаване на правото на производство по БДС е доста сложна, обясни шефът на ДВСК. Първо кандидатът трябва да мине през специална комисия, която оценява съответствието на продукта. После следват 15-20 дни лабораторни изпитвания за това дали млякото отговаря на стандарта. След това МЗХ и Патентното ведомство издават необходимите документи.

Кулински коментира още, че въпреки големия шум около "Стара планина" засега никой не се е отказал от стандарта. Единствено някои фирми са намалили асортимента.

Източник: Монитор



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/12-firmi-iskat-da-kvasyat-bulgarsko-kiselo-mlyako-210631
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.