Cinema Politica Varna и Artin Vision представят: “Случаят “Кока-Кола" – неолиберализъм или битка за човешки права
Автор: Екип Varna24.bg 10:35 / 29.11.2010Коментари ()836
В Колумбия са извършени най-много убийства на търговски синдикални лидери. Броят им надхвърля 470 само от 2002 до сега. Тези брутални посегателства се извършват от паравоенни организации, наемани от частни компании, които искат да разбият синдикатите. Сред тези безскрупулни корпорации се нарежда и емблемата на американския бизнес и начин на живот - "Кока-Кола".

Поне за това пледират двама американски адвокати и синдикален активист - Даниел Ковалик, Тери Колингсуърт и Рей Роджърс. Те са подели кампания в подкрепа на колумбийски работници, които се страхуват за живота си. Осмина техни съратници вече са се преселили в отвъдното - може би не без помощта на своите работодатели и колумбийските власти, които ги прикриват.

В небивала тригодишна сага кино документалистите Херман Гутиерес и Кармен Гарсия следват героите в една правна игра на котка и мишка. От Богота до Ню Йорк, от Гватемала до Атланта, от Вашингтон до Канада, The Coca-Cola Case поддържа напрежението на оспорвана борба.

Позовавайки се на закон от времето на създаването на американската конституция, адвокатите завеждат дела в Американския федерален съд срещу "Кока-Кола" - за убийство, отвличане и мъчения, извършени в Колумбия и Гватемала. Благодарение на активиста Рей Роджърс пък успяват да атакуват имиджа на марката, базирана в Атланта, с разрушителната кампания "Спрете колата убиец!"

Ще получат ли обаче справедливост след петгодишно разиграване? Или жертвите ще изберат условията на извънсъдебното споразумение, постигнато след близо година и половина преговори с гиганта?

"Случаят "Кока-Кола" е копродукция с Националния филмов съвет на Канада, а българската му премиера ще се състои на 2 декември в кафе-театъра на Фестивалния и конгресен център във Варна. Прожекцията е в рамките на програмата "Нощно кино в четвъртък", организирана от продуцентска къща Артин Вижън със съдействието на неправителствената мрежа Cinema Politica, базирана в Монреал, Канада.

СИНЕМА ПОЛИТИКА ВАРНА е създадена с цел да инспирира жителите и гостите на града да се информират, замислят и предприемат конкретни действия по актуални екологични, социални и икономически проблеми, били те глобални или местни. Ние желаем да пробудим политическо самосъзнание по глобални въпроси, пренебрегвани от българските медии и да окуражим местните кинодейци при разкриването на българските "потайности".

Прожекциите на СИНЕМА ПОЛИТИКА ВАРНА са безплатни и достъпни за всички всеки първи четвъртък от месеца от 21 ч. в зала КАФЕ ТЕАТЪР на Фестивален и конгресен център, Варна.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Cinema-Politica-Varna-i-Artin-Vision-predstavyat-Sluchayat-Koka-Kola-neoliberalizum-ili-bitka-za-choveshki-prava-210656
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.