Техническият университет открива нанолаборатория
Автор: Екип Varna24.bg 13:47 / 29.11.2010Коментари ()650
© Varna24.bg
В Техническия университет - Варна, ще бъде оборудвана и ще започне работа една от най-модерните у нас лаборатории за нанотехнологии . Според председателя на Националния координационен съвет по нанотехнологии проф . Димитър Ставрев това е поредно доказателство за напредъка на българската наука и за тясната връзка между висшите училища и развитието на научно-изследователските търсения.

Базата ще бъде официално открита през първите месеци на следващата година. Съобщението бе направено на XII международна конференция по нанонаука и нанотехнология "NANO, 2010", която се проведе в Техническия университет - Варна, през уикенда.

Учени от висшето училище планират разработването на съвместен проект за нанопокритие на соларни панели. Една от задачите на българските учени е да разширят подобен тип изследвания, като ги насочат към решаване на конкретни практически задачи.

Конференцията се организира от БАН, Националния координационен съвет по нанотехнологии, Техническия университет - Варна, Медицинския университет "Проф. д-р П.Стоянов"- Варна, и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" .

В работата на конференцията участваха представители на различни научни институти, университети, на Съюза на учените - Варна, и Научно-техническия съюз - Варна. Представени бяха постиженията на световната наука, работата в МУ - Варна, и във ВВМУ.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Tehnicheskiyat-universitet-otkriva-nanolaboratoriya-210736
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.