Няма данни за масово разпространение на Хепатит А във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:10 / 04.01.2011Коментари ()728
© Varna24.bg
Няма данни за масово разпространение на Хепатит А във Варна. Това каза д-р Светла Станева, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" РИОКОЗ - Варна. От началото на 2010г. във Варненски регион са регистрирани 82 случая на вирусен хепатит. 132 са случаите регистрирани в РИОКОЗ Варна за предходната 2009 година. 4 са случаите на вирусен хепатит за месец декември на 2010г., срещу 6 случая за 2009г.

Д-р Станева поясни, че заразните заболявания имат известни правила за епидемично разпространение, като може да се говори и за пикови години. По думи на д-р Станева, хепатит А е заболяване на "мръсните ръце" и може да бъде контролирано, чрез спазване на добрата хигиена.

Специалистът коментира, че от години няма наблюдаване на епидемични стойности. Тя добави, че във Варна епидемично разпространение е имало преди години в кв. Максуда и отделна част от кв. Владиславово, но в изолирани региони, където има концентрация на малцинствени групи. Тогава са били организирани масови дезинфекциозни мероприятия и процесът е бил овладян преди да се разпространи извън тези райони. Д-р Светла Станева посочи още, че при евентуално възникване на епидемична ситуация, специалистите са в готовност за предприемане на своевременни мерки за ограничаване на вируса.


Източник: Радио Фокус


https://www.varna24.bg/novini/varna/Nyama-danni-za-masovo-razprostranenie-na-Hepatit-A-vuv-Varna-219120
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.